“Er werden 165.509 sociale maaltijden bereid in Kortrijk, een record”

Ook sociaal restaurant Vork was afgelopen jaar beperkt open.© AN
Ook sociaal restaurant Vork was afgelopen jaar beperkt open.© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Het coronajaar 2020 was meteen ook een recordjaar voor de sociale maaltijden in Kortrijk. Er werden niet minder dan 165.509 maaltijden bereid. Het bereik van kwetsbare mensen was volgens het stadsbestuur nog nooit zo hoog. “We bereiken nu zo’n 5.000 Kortrijkzanen, in de toekomst zien we dat aantal graag verdubbelen”, aldus schepen van Sociale Zaken Philippe De Coene (SP.A).

Sociale maaltijden in Kortrijk komen in normale omstandigheden via drie kanalen bij de mensen terecht. Er wordt aan huis geleverd en eten op locatie kan in de wijkcentra of in sociaal restaurant Vork.

Door de coronacrisis kende vooral die eerste methode een enorme groei. De maaltijden aan huis worden gemaakt in een centrale keuken in Heule. “In 2018 werden er ongeveer 84.700 aan huis gebracht. In 2019 was dat al ongeveer 92.000 en vorig jaar was er een fenomenale stijging tot 143.341 maaltijden. Dat betekent een stijging met 56 procent ten opzichte van het jaar voordien”, aldus een tevreden schepen.

Voelsprieten

De sterke stijging is volgens hem onder meer te verklaren door de sluiting van de wijkcentra. “Tijdens de grootschalige contactrondes die onze sociaal werkers hebben opgezet in coronatijden, werden kwetsbare mensen ook toegeleid naar het aanbod maaltijden aan huis.”

Voor het leveren van de maaltijden staan negen medewerkers klaar. Zij doen elke dag, zeven op zeven, vijf grote rondes door Kortrijk en deelgemeenten. “Deze maaltijdbedelers zijn belangrijke ‘voelsprieten’ voor de sociale dienstverlening. Wanneer iemand zich voor het eerst aanmeldt voor maaltijden aan huis, gebeurt een nauwkeurig kennismakingsgesprek.”

Vork

Ook bij sociaal restaurant Vork werd er vanaf maart 2020, de eerste sluitingsperiode, werd volop ingezet op meeneemmaaltijden. In het startjaar 2018 werden 13.000 maaltijden geserveerd. In het (eerste volledige) jaar 2019 werd er net geen 20.000 maaltijden op tafel gezet.

“In 2020 moesten we door corona omschakelen naar takeaway en het werd een XXL-versie, Kortrijk waard. Want ondanks het feit dat we maar de helft van het jaar konden open zijn (en vaak in beperkte bezetting omwille van de veiligheid) werden er maar 16 procent minder menu’s klaargemaakt.” In totaal was Vork goed voor 16.700 menu’s op tafel of om mee te nemen.

In totaal schat de schepen dat er zo’n 5.000 tot 6.000 Kortrijkzanen bereikt werden met een sociale maaltijd in 2020. “Daar zijn we uiteraard tevreden mee. Maar als je bedenkt dan ongeveer 15 procent van onze inwoners in een kwetsbare situatie zit, dan bereiken we nu nog maar de helft. In de toekomst willen we dus zeker die andere helft proberen te bereiken.”

Geen concurrentie?

“Opvallend hierbij is de grote switch naar een kwetsbaar publiek”, vervolgt de schepen. Bij Vork bestaan immers drie tarieven. “Zo’n 28 procent van de klanten genoot van een sociaal tarief en 55 procent van het extra sociaal tarief. Samen meer dan acht menu’s op tien. Het marktconform tarief daalde tot 17 procent.”

Wat volgens de schepen aantoont dat de Vork-takeaway amper concurrentie betekent voor de andere Kortrijkse restaurants. Een bezorgdheid die al bestaat bij de lokale horeca-uitbaters sinds de opening van Vork. Zij kunnen immers niet concurreren met de lage prijzen.

De horecaopleiding bij Vork tot slot werd verdergezet. Exact 52 werkzoekenden doorliepen in 2020 de keukenopleiding en 24 mensen doorliepen de zaalopleiding via het traject tijdelijke werkervaring, een samenwerking tussen onder meer de VDAB en het OCMW Kortrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier