Recordaantal winwinleningen zorgt voor boost van West-Vlaamse economie

Bart Buyse van IzyCoffee haalde via de winwinlening al 100.000 euro op. © Unizo West-Vlaanderen
Philippe Verhaest

West-Vlaamse kmo’s vonden afgelopen jaar 17,5 miljoen euro via de winwinlening. Met een gemiddeld bedrag van 27.967 euro per project is West-Vlaanderen absolute koploper. “Het vertrouwen in de West-Vlaamse ondernemer is groot en dat siert dé kmo-provincie bij uitstek”, volgens Wouter Blomme, directeur van Unizo West-Vlaanderen.

Uit de cijfers blijkt dat ondernemingen afgelopen jaar in onze provincie maar liefst 17,5 miljoen euro hebben geleend. Dat geld kwam terecht bij 626 projecten. Dat aantal ligt sinds de start in 2006 in West-Vlaanderen in stijgende lijn. “Bij ons ligt het gemiddelde bedrag per project op 27.967 euro. Het Vlaamse gemiddelde ligt op 23.771 euro”, stelt Wouter Blomme. “Dat maakt ons de absolute koploper en dat bedrag werd de afgelopen jaren ook groter. Dit is deels te verantwoorden door de opwaardering van het ondernemerschap. Niet alleen bij de ondernemer zelf, maar ook in zijn omgeving. Vrienden en familie blijken steeds meer bereid om kmo’s financieel te ondersteunen.”

Een winwinlening is een eenvoudig financieringsmechanisme voor kmo’s. Een particulier kan tot 50.000 euro lenen aan een in Vlaanderen gelegen kmo, met een maximale duurtijd van acht jaar. De uitlener krijgt naast een rente ook een jaarlijks voordeel via de belastingbrief van 2,5% op het openstaande kapitaal.

Hoog rendement

Een van de ondernemingen die van de winwinlening gebruik maakte, is IzyCoffee uit Izegem, gespecialiseerd in kwaliteitsvolle koffie. Sinds de opstart in augustus 2018 kwamen er al vestigingen bij in Tielt en Torhout. “Onze ambitie om te groeien ligt hoog”, zegt zaakvoerder Bart Buyse. “Tegen eind dit jaar willen we zeven nieuwe vestigingen openen. En de doelstelling voor 2021 is nog ambitieuzer, met één opening per maand en als het even kan ook eentje over de Franse en Nederlandse grens.”

“De winwinlening is een massief potentieel voor start-ups én het risico voor de geldschieter is klein” – Bart Buyse van IzyCoffee

De middelen daarvoor haalt IzyCoffee deels op via de winwinlening. “Als starter ben ik op zoek gegaan naar een optimale mix in financiering, zodat ik niet afhankelijk was van één financiële partner. Naast een eigen inbreng, een bankfinanciering en een startlening stootte ik via het platform winwinner.be op de mogelijkheden van de ‘winwinlening’.”

“Het bruto rendement ligt met 4,25% voor winwinleningen afgesloten in 2020 een pak hoger dan de opbrengst op een klassiek spaarboekje”, vervolgt Wouter Blomme. “Voor particulieren die op een laagdrempelige manier willen investeren in de Vlaamse economie, is dit het ideale instrument.”

IzyCoffee haalde op die manier al 100.000 euro op. “We hopen binnenkort het plafond van 200.000 euro te bereiken”, klinkt het nog ambitieus. “De winwinlening zorgt voor een massief potentieel voor start-ups. Het risico voor de geldschieter is klein en naast de financiële voordelen van de rente en het belastingsvoordeel, is er in het geval van een faillissement ook een overheidswaarborg van 30%.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier