Recordaantal toeschouwers voor 24ste Hoppestoet in Poperinge

Redactie KW

De Internationale Hoppestoet was zondag aan de 24ste editie toe. De optocht vormde onmiskenbaar de kroon op het werk, het paradepaardje van de Bier- en Hoppefeesten in Poperinge. “Alweer een geslaagd feest voor oog en oor, met een recordaantal toeschouwers”, aldus stoetregisseur Jean-Marie Tahon.

Wat een weer, wat een opkomst, wat een succes. Het volledige parcours rond stond het volk rijen dik en ook op de Markt zaten alle terrasjes de hele namiddag en avond goed vol. Stoetregisseur Jean-Marie Tahon was een enorm tevreden man na afloop van de stoet. “Maar liefst 1300 deelnemers, 80 groepen, 52 wagens, 80 paarden en – nieuw – een kudde schapen verzamelden op de speelplaats van het VTI in de Boeschepestraat om rond 15 uur mooi in het gelid te vertrekken richting Keer van de Ommegang. Het lukt nog steeds vrij aardig om mensen warm te maken om deel te nemen omdat we zo veel mogelijk proberen te recruteren via de lokale jeugdbewegingen en verenigingen.”

Een lekke band

Tijdens de stoet kregen ze met weinig tot geen grote problemen te maken. Jean-Marie: “Er was slechts één klein akkefietje, dat we bovendien vrij snel konden oplossen. De wagen van de ‘vrimde plokkers’ in het vijfde deel van de stoet had namelijk ter hoogte van de Markt een lekke band gekregen. In de Veurnestraat hadden we gelukkig een afsleeppost voorzien, dus het was maar enkele honderden meters duwen naar de tractoren om de defecte wagen verder te takelen. De kortstondige leegte die door dit euvel ontstond, konden we echter heel gauw dichten. Op dit aspect hamer ik persoonlijk het meest: niets irritanter dan naar een stoet vol gaten te gaan kijken. Op dit vlak klop ik mezelf op de borst, want we deden het pakweg beter dan de Boomstoet in Brugge. Het unieke aan de Hoppestoet is dat alle karren getrokken worden door een waaier aan paarden, zoals Friezen, Shires, Irish Cobs en trekpaarden. Dit jaar waren er heel wat jonge paarden bij, die nog niet allemaal even gewoon zijn om deel uit te maken van een vierspan of om karren te trekken.”

Recordaantal toeschouwers

“We mochten inderdaad rekenen op een stuk meer toeschouwers dan de vorige keer: tussen de 30- à 35000. Dit aantal wordt geschat op basis van het aantal meter parcours en de ingevulde tribunezitjes. Het ideale weer – niet te warm, maar ook niet te koud – zit daar zeker voor iets tussen. De stoet duurde anderhalf uur, iets ruimer dan de vorige edities. Dit was trouwens een bewuste keuze, want op die manier kregen de dansgroepen en muziekkorpsen wat meer marge om het beste van zichzelf te geven ter hoogte van de tribunes. De fonkelnieuwe outfits van heel wat nieuwe groepen, zoals de libellen en de narretjes werden trouwens ook op heel wat bewonderend ooh- en aah-geroep onthaald”, aldus Jean-Marie Tahon, die hiermee zijn 4de editie als stoetregisseur met glans doorstaan heeft. En de nieuwe hopkoningin en eredames? Ook die schitterden van geluk en lachten hun gouden toekomst tegemoet vanop hun praalwagen.

(SVP – foto MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier