Recordaantal deelnemers voor expositie AiR Biekorf 5.0

Jan Verhaeghe en Sylvie De Meerleer.© Davy Coghe
Jan Verhaeghe en Sylvie De Meerleer.© Davy Coghe
Redactie KW

Op de grote kunstmuur in de inkom van de Brugse De Biekorf, tref je de zogenaamde ‘antwoordtentoonstelling op het werk van Sylvie De Meerleer’. Hiervoor dienden maar liefst 111 (amateur)kunstenaars een werk in. Dat zijn er 37 meer dan vorig jaar, toen er zich ook al een recordaantal deelnemers meldde.

Curator Jan Verhaeghe van het Cultuurcentrum Brugge schrijft dit grote aantal participanten toe aan het non-figuratieve karakter van het werk van Sylvie De Meerleer. “Dit prikkelt kennelijk meer de geesten. Het gegeven dat op aangeven van Sylvie ook niet-beeldende kunstenaars konden inzenden, zal een bijkomende factor geweest zijn”, onderstreept Verhaeghe. “Zo werden ook dichters en zelfs een dame die een Bosnisch à capella lied zingt tot de finale selectie weerhouden. Naast fotografie, keramische werken en inzendingen in textiel.”

Geen naambordjes

De schifting leverde liefst 73 namen op, zowel West-Vlamingen als artistiekelingen van buiten onze provincie. Hun werk is opgehangen in de gang en de theaterzaal van de Biekorf. Samen vormt die creatieve vlijt ‘de antwoordtentoonstelling op het werk van Sylvie De Meerleer . ”Dit spiraalvormig werk op de kunstmuur van voornoemde locatie beitelde ze gedurende drie maanden met een hamer en een beitel met een fijn puntje”, aldus Verhaeghe. ”De vele kunstbedekkende witlagen resulteerden in het abstracte ‘The Wall is as Soft as Lace’, omdat haar werk ook referenties naar kant bevat.”

De Meerleer merkt op dat (semi-)professionelen zoals Johan Clarysse en Alex Vanhee de tentoonstelling compleet maken. Net zoals voormalige kunstdocenten en studenten aan wie ze zelf les gaf. “Opvallend is dat Jan en zijn team geen naambordjes naast de werken opgehangen hebben. Op die manier behandelt hij iedereen op eenzelfde manier, wat mij best aanspreekt”, aldus De Meerleer.

Geen vervolg

Na Mieke Teirlinck, Marec, Matthieu Lobelle en Geertje Vangenechten was Sylvie De Meerleer de vijfde kunstenares in de reeks exposities AiR Biekorf. Nu al kondigt Verhaeghe aan dat er geen zesde kunstenaar zal uitgenodigd worden die een werk nalaat.

“Door de invloed van klimatologische omstandigheden zijn delen van het werk al beginnen loskomen”, stelt Verhaeghe vast. “Hierdoor is het werk onderhevig aan een mooi soort verval. Van alle werken die op deze muur hier gecreëerd werden, is dat van Sylvie veruit het sterkste, zonder afbreuk te willen doen aan de inbreng van de vorige geselecteerden. Het is van een museaal niveau.” (svv)

Aan de inkom van ‘AiR Biekorf 5.0’, gelegen aan de Sint-Jakobsstraat 8 in de Brugse binnenstad, ligt een kosteloze catalogus met een overzicht van alle 73 geselecteerde werken. Iedereen heeft nog tot en met zondag 30 mei de kans om de gratis expo te bezichtigen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.