Record bij AZ Delta in Roeselare: dertien bevallingen op één dag

Ongeveer v.l.n.r. (de mannen staan achter de zittende dames): Naomi Quintyn, Heidi Vantyghem, Lieselotte Declercq, Lynn Vanhecke en Mohamad Zeido met baby Yassin, Buena Verschaeve en Stefaan Verschaeve met baby Hans, Taïcha Verbeke en Jaimy Lepoutre met baby Léaz, Sarah Demeyere en Angelo Bonte met baby Noah, Marieke Claeys en Angelo Eeckhout met baby Odette, Fien Vandekerckhove met tweeling Thomas en Julie (niet op de foto), Shari Van Hoyweghen en Inan Kaygusuz met baby Milas, dokter Druwez, Noah Demyttenaere, Hanne De Decker en Tinneke Kerrinckx © Stefaan Beel
Philippe Verhaest

Zo goed als dagelijks mogen ze op de dienst Materniteit van AZ Delta nieuw leven verwelkomen, maar vrijdag 28 juni gaat de geschiedenis in als de drukste dag ooit. In het ‘moederhuis’ kwamen liefst dertien baby’tjes ter wereld. “We hebben allemaal enkele uurtjes extra gewerkt”, zegt vroedvrouw Hanne De Decker. “Met de glimlach!”

Bij elk ziekenhuis is het de afdeling waar een mens spontaan opgewekt van wordt. De dienst Materniteit, het ‘moederhuis’ in de volksmond, van AZ Delta Campus Bruggesteenweg ziet jaarlijks zo’n 1.450 baby’tjes geboren worden, maar afgelopen vrijdag 28 juni gebeurde er iets waar de ervaren vroedvrouwen en verpleegkundigen in Roeselare ook zelf nooit rekening mee hadden durven houden. In amper 24 uur werden dertien jongens en meisjes geboren. Een record.

“Het was meer dan alle hens aan dek”, glimlacht vroedvrouw Hanne De Decker (27). Zij haalde, samen met onder andere hoofdvroedvrouw Chantal Lein (56) en vroedvrouw Noah Demyttenaere (22), alles uit de kan om de jonge mama’s van de beste zorgen te voorzien. “Ons team bestond die avond uit vier mensen, maar door ziektes bij onze vaste mensen kregen we steun van andere afdeling. Dat was even zoeken, maar iedereen heeft voortreffelijk werk geleverd. Daags voordien werden er ook al negen kindjes geboren. Goed voor 22 baby’s in amper twee dagen tijd, dus. We hebben allemaal enkele uurtjes extra gewerkt, maar dat deden we met een brede glimlach. Alles voor onze jonge mama’s.”

Bedden te kort

De vele geboorten zorgden wel voor een praktisch probleem op de dienst Materniteit. “We kunnen 24 mama’s en hun baby’s een plekje geven en op een bepaald moment was letterlijk elk bed ingepalmd. Eén mama en haar kindje konden we een plaats geven op de dienst chirurgie, drie andere jonge gezinnetjes verbleven gewoon wat langer in de verloskamer. Het was een beetje behelpen, maar we konden iedereen in de watten leggen. En dat is wat telt.”

Dertien kersverse baby’tjes, dat zorgt uiteraard voor veel bewonderende ooohs en aaahs. “Het was écht leuk werken”, glundert Hanne. “We hebben volop genoten en zo vergat je ook wel de drukte. Het enige minpunt was dat we wat handen te kort hadden om iedereen op hetzelfde moment te helpen. We namen voor elke mama en baby voldoende tijd en dat werd geapprecieerd. En gelukkig begrepen de mama’s en papa’s dat het erg druk was. De natuur moet je gehoorzamen, hé.”

Twee keer Noah

Dat er eind vorige week zóveel baby’s werden geboren, wijten de vroedvrouwen aan de hittegolf. “Bij erg warm weer gaat het aantal bevallingen altijd wat omhoog”, klinkt het. “Zwangere vrouwen moeten bij hoge temperaturen zeker voldoende vocht innemen. Als dat niet gebeurt, is de kans op een vroeggeboorte reëel. Drie van de dertien baby’s verbleven daarom even in de couveuse. Tussen april en september worden trouwens het meeste kindjes geboren. Klopt: tijdens de warmste maanden van het jaar.”

Ondertussen hebben de dertien flinke baby’s het moederhuis verlaten. Bij een gewone bevalling verblijven mama en kindje drie nachten in het ziekenhuis, bij een keizersnede is dat een dagje meer. “Ja, we missen die grote bende wel”, glimlacht Hanne. “Ze zitten voor altijd in ons hart. Voor collega Noah was het nog extra speciaal, want twee van de dertien baby’tjes dragen haar naam.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier