Rechter heeft beslist: wielerwedstrijd ‘Dwars Door Wingene’ verboden

De Stoempers in betere tijden, eind augustus 2017: We zien Pieter Duyck, Patrick Hendrickx, Rudy Vergucht, Bram Debakere, Christophe Depamelaere, Geert Vanhullebusch en Martijn Lambrecht. © LDW
Philippe Verhaest

De wieleroorlog in Wingene lijkt beslecht. De rechtbank heeft het bestuur van ‘Dwars Door Wingene’ verboden om de wedstrijd te organiseren. Christophe Depamelaere, voorzitter van De Stoempers en medeorganisator van Wingene Koers, reageert opgelucht. “Al lijkt deze hele kwestie wel voor flink wat financiële schade te zorgen.”

Even terugspoelen. Eind januari kwam het tot een breuk binnen het bestuur van De Stoempers, de vzw achter de jaarlijkse wielerwedstrijd Wingene Koers. Voormalig secretaris Geert Vanhullebusch richtte met Wingene For Cycling een nieuwe vzw op en was van plan om op zaterdag 5 september ‘Dwars Door Wingene’ te organiseren. Pittig detail: op woensdag 9 september staat de oorspronkelijke wedstrijd Wingene Koers op de wielerkalender.

Wingene Koers van De Stoempers profileert zich al jaren als een ecologische wedstrijd en zette vorig jaar de strijd tegen borstkanker in de kijker. Er werden tijdens de koers energiezuinige volgwagens gebruikt en er kwamen zelfs elektrische bakfietsen aan te pas. Die ecologische toets was het werk van Christophe Depamelaere, sportdokter en voorzitter van de organiserende vzw.

Wie tussen 15 augustus en 23 september andere wielerwedstrijd dan Wingene Koers in Wingene organiseert, riskeert een dwangsom van 100.000 euro

Geert Vanhullebusch verweet hem echter de voeling met het sportieve aspect verloren te zijn en scheurde zich af. Met een nieuwe vzw als gevolg: Wingene For Cycling.

Compleet verbod

Christophe Depamelaere besloot naar de ondernemingsrechtbank van Brugge te trekken en krijgt daar nu gelijk. “De rechter heeft een verbod op het gebruik van de domeinnaam Wingene Koers en dezenaam voor de vzw uitgesproken”, zegt hij. “Als dat toch gebeurt, volgt een dwangsom van 5.000 euro per dag. En belangrijker: ‘Dwars Door Wingene’ mag niet plaatsvinden. Niet op de geplande datum zaterdag van 5 september, en tussen 15 augustus en 23 september mag er zelfs geen enkele andere wielerwedstrijd op Wingens grondgebied georganiseerd worden.” Indien dat toch gebeurt, is daar een dwangsom van 100.000 euro aan verbonden.

Ook het gebruik van de benaming Wingene Koers als handelsnaam werd door de rechter aan de vzw Wingene Koers, de vzw Wingene Cycling en Geert Vanhullebusch zelf verboden. “Als dit toch gebeurt, volgt een dwangsom van 10.000 euro per dag vertraging vanaf de betekening van het vonnis.” Ook de online domeinnaam van Wingene Koers moet binnen de 24 uur na de betekening geschrapt worden. Dwangsom: 10.000 euro per dag vertraging.

Dubbel gevoel

Christophe Depamelaere reageert tevreden op de uitspraak, maar blijft achter met een dubbel gevoel, zegt hij. “We halen onze slag thuis en kunnen zo het voortbestaan van Wingene Koers garanderen”, zegt hij. “Maar er is toch veel schade aangericht. Geert Vanhullebusch heeft met zijn daden de schijn opgewekt dat De Stoempers de handdoek zouden werpen en zij de fakkel konden overnemen. Ik vrees ook voor een financiële kwestie, want veel sponsors die ons al jarenlang steunen, hadden blijkbaar al de overstap naar meneer Vanhullebusch gemaakt. Als we straks ondervinden dat dit ons extra problemen zal opleveren, kunnen we niet anders dan de man persoonlijk aansprakelijk stellen. Respect voor onze hoofdsponsors, zoals DATS 24, en gemaakte afspraken is voor ons erg belangrijk.”

“Als we straks merken dat we voor financiële problemen staan, zullen we meneer Vanhullebusch persoonlijk aansprakelijk moeten stellen” – Christophe Depamelaere

Al laat Christophe Depamelaere de deur nog op een kier. “Als ze hun al verworven fondsen aan ons schenken, laten we dit juridisch verder ongemoeid. Sowieso zetten wij onze plannen verder en op woensdag 9 september wordt er weer gekoerst in Wingene. Let op, we zijn niet tegen extra evenementen of wielerwedstrijden in onze gemeente. Maar wanneer die bestaande organisaties bewust willen dwarsbomen, kunnen we dat niet zomaar laten passeren.”

Of de relatie met Geert Vanhullebusch nu definitief verbroken is, laat Christophe Depamelaere in het midden. “Ik kan perfect nog met de man praten, maar mijn vertrouwen is wel geschonden.”

Geert Vanhullebusch wil voorlopig geen commentaar geven. “Dat hebben we met de Belgische Wielerbond en onze advocaat zo afgesproken”, zegt hij. “Maandag 17 februari organiseren we een persconferentie waar we ons standpunt zullen bekend maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier