Rechter beraadt zich nog over internering van man uit Poperinge

Redactie KW

De man in kwestie verblijft al enige tijd in het psychiatrisch ziekenhuis Heilig Hart in Ieper.

Tom V. (37) uit Poperinge was op 26 maart 2014 allerlei afval aan het verbranden. Zelfs toen de politie ter plaatse kwam, wilde de man aanvankelijk van geen ophouden weten. De brand sloeg op een gegeven moment over bij de buur, die daarvoor een schadevergoeding vroeg van 593 euro voor verbrande gordijnen. Een factuur daarvan werd echter nooit op tafel gelegd.

De beklaagde gaf verstek en de burgerlijke partij zei dat Tom V. had beweerd dat hij ‘van koninklijke bloede’ was. De rechter beval de internering. De beklaagde tekende nu verzet aan en verblijft intussen al geruime tijd in het psychiatrisch ziekenhuis Heilig Hart. Daar stelt hij het naar verluidt goed.

Bijkomend advies van psychiater

Meester Herman Baron vocht nu de internering aan, omdat zijn cliënt dan vermoedelijk zal worden overgeplaatst “naar het ‘middeleeuwse De Nieuwe Wandeling, en later misschien naar Gent, waar hij helemaal aan zijn lot zou worden overgelaten.” De rechter stelde de zaak toen uit tot 14 december. Meester Herman Baron pleitte opnieuw zijn cliënt niet te interneren, maar dat betekende volgens de rechter wel een juridisch kluwen. Als de man ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard en niet wordt geïnterneerd, moet hij worden vrijgesproken en kan hij ook het ziekenhuis verlaten. Dat vindt de verdediging ook geen goede oplossing. De rechter wil het allemaal nog eens goed uitvlooien en vraagt bijkomend advies bij de psychiater.

De zaak wordt voortgezet op 14 maart.

(HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier