Rechtenstudent Ruben Houtaeve wordt naaldkunstenaar: “Toga interesseerde me niet”

© (Foto JCR)
© (Foto JCR)
Redactie KW

Met Ruben Houtaeve heeft Ardooie er een creatieve inwoner bij. Als naaldtekenaar, zeg maar tatoeëerder, geeft hij jouw lichaam een artistieke touch. En hij doet dat met veel enthousiasme, al moest hij zijn passie om te tatoeëren het afgelopen jaar wel even temperen vanwege de coronabeperkingen.

Ruim een jaar geleden kwam Ruben zich in de Ardooise Berlingmolenstraat vestigen met zijn gezinnetje. “Ik ben afkomstig uit Roeselare, maar het stadsleven werd mij te druk. Dus verhuisden we naar het rustigere Ardooie.”

Ruben heeft altijd interesse gehad in kunst. Maar een opleiding in het kunstonderwijs zat er niet in. Hij was een slimme student die voortreffelijk het algemeen secundair onderwijs afmaakte. Dat bracht hem vervolgens naar de universiteit van Gent waar hij rechten studeerde.

Fijn werk

“Ik liep er eigenlijk een beetje verloren en vroeg me steeds maar af wat ik daar deed. De toga interesseerde me nauwelijks. Het leek wel alsof ik in de wieg gelegd was om een kunstzinnig en artistiek beroep uit te oefenen. Als kind kon ik immers vlugger tekenen dan praten. Ik heb het dan maar over een andere boeg gegooid en installeerde mij als naaldtekenaar.”

Nu runt Ruben tattoo- en piercingstudio Naaldegem. “Ardooie is een rustige en familiale gemeente om een zaak als een tattoozaak op te starten. Niemand is hier een nummer en meestal krijg ik de creatieve vrijheid om een tattoo of tekening te plaatsen. Tenzij de klant uiteraard een expliciete wens heeft.” Ruben heeft zich gespecialiseerd in het fijne werk waardoor soms meer dan één sessie nodig is. “Maar de tijd die nodig is voor het zetten van een tattoo hangt ook af van de grootte, de stijl en het karakter die de klant wenst.”

Meestal krijg ik de creatieve vrijheid om een tattoo of tekening te plaatsen

Verdovend zalfje

Een tattoo plaatsen is in tegenstelling tot wat sommigen denken geen pijnlijke aangelegenheid. “Wat jeuk en een licht branderig gevoel veroorzaken helemaal geen pijn. Het is het onbekende dat mensen een beetje laat panikeren. Indien ze het wensen gebruik ik een verdovend zalfje dat zeer efficiënt is.”

Het plaatsen van een tattoo is de jongste jaren meer en meer in. Mensen stappen een tattooshop binnen met de meest verschillende opdrachten. “Van een minuscuul symbool of een naam, tot een arm of ander lichaamsdeel dat volledig wordt getattoeëerd. Van een eerbetoon aan een verloren familielid, de herinnering aan een trouw huisdier, een ode aan een geliefde tot een heuse tekening,… De opdrachten zijn veelzijdig”, zegt Ruben. En eens men een tattoo heeft staan, is de kans groot dat er nog eentje (of meerdere) volgen.

Tattoo weghalen

Tatoeages kunnen ook weggehaald worden. Iemand laat bijvoorbeeld met veel passie de naam van zijn teergeliefde op zijn arm plaatsen, omringd door kleurrijke hartjes. Maar plots is daar de vechtscheiding. Ruben: “Een tattoo verwijderen kan met laserbestraling. Dit is een techniek waar ik niet mee bezig ben. Het is overigens, in tegenstelling tot het plaatsen ervan, een pijnlijke aangelegenheid. Bovendien is er altijd wel een spoor dat achterblijft. Uiteindelijk is een cover-up ( een nieuwe tatoeage over de oude heen tatoeëren, red. ) betere oplossing.”

Een tattooshop runnen vereist niet alleen een bedrevenheid in het creëren van een mooi ontwerp. Je moet dat doen volgens de regels van de kunst en dat is op een uiterst hygiënische manier te werk gaan. Daartoe heeft Ruben overigens zijn diploma behaald. (JM)

Info: Facebook ‘Ruben Tattooist Houtaeve’ – 0487 76 58 78 – rubenhoutaeve@outlook.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier