Rechercheur Luc Verstraete na 42 jaar met pensioen

© MM
Redactie KW

Rechercheur Luc Verstraete (60) gaat na 42 jaar dienst met pensioen. Hij stond mee aan de wieg van de dienst lokale recherche bij lokale politiezone Damme/Knokke-Heist.

Luc werkte enkele jaren bij de mobiele eenheid in Gent. Maar hij deed ook bewakingsopdrachten tijdens correctionele en assisenprocessen. In 1992 belandde hij uiteindelijk in Knokke. Na enkele jaren leidde hij de lokale onderzoekscel.

“De focus lag op autocriminaliteit. Uiteindelijk ging ik een ploeg vormen met twee collega’s van de gemeentepolitie. Dat werd meteen een sterk team waar ik nog steeds trots op ben.”

Postzegels verzamelen

Zijn voorkeur ging al die jaren uit naar dossiers rond diefstallen. “Je start met niets en je puzzelt tot je de oplossing vindt. Ik zei altijd tegen de collega’s: ‘Ik begon in de peuterklas met puzzelen en doe dat nog steeds. Enkel de puzzelstukjes zijn doorheen de jaren veranderd’.” (lacht)

De rechercheur op rust wil zich vanaf nu op zijn hobby, postzegels verzamelen, toeleggen. En met de tweeling van zijn zoon spelen. “Ik heb deze job met hart en ziel gedaan, maar het is nu tijd voor een nieuwe generatie. Het is belangrijk dat jongere collega’s ook kunnen doorgroeien”, zegt hij.

Opgelet voor tunnelvisie

“En als ik hen één goede raad mag geven: hou je vizier open. Ik dacht dat het mij nooit zou overkomen dat ik in een tunnelvisie zou terechtkomen. Maar elke rechercheur komt het wel eens tegen. De verdachte is niet altijd de dader.” (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier