Recent ontdekt liedje van Johny Turbo is ode aan overleden belleman

Schepen Axel Ronse, Adelbert Algoed, Maarten Caesens, Pieter Nuyttens en Michael Janart stelden de videoclip voor op het Volksplein. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

In maart ontdekte Adelbert Algoed, ook gekend als de nachtburgemeester van Kortrijk, op zijn zolder twee oude liedjesteksten die hij halfweg de jaren 90 schreef met de alom bekende Johny Turbo. Stad Kortrijk wilde die graag tot bij het grote publiek krijgen en sprak daarvoor de Turbo Alive Band aan. Zij namen ondertussen al ‘De Klepeleire van ‘t Stad’ op. Een ode aan de toen net aangestelde belleman van Kortrijk, Peter Caesens.

Het gaat eigenlijk om twee teksten die Adelbert samen met Johny Turbo had geschreven in ‘t Fonteintje, het café aan de Leieboorden dat toen werd uitgebaat door Algoed. De twee liedjes kregen de titel ‘Zwoai met uw Gat’ en ‘De Klepeleire van’t Stad’, een ode aan de Kortrijkse belleman Peter Caesens. Maar beide teksten geraakten verloren en werden nooit verder uitgewerkt.

Peter Caesens overleed net voor de coronacrisis in een tragische woningbrand. Het was Pieter Nuyttens, de toetsenist van de Turbo Alive Band die het ingetogen nummer inzong. Hij kwam samen met enkele vrienden van Peter woensdag de bijhorende videoclip voorstellen op het Volksplein. Een geliefde plek van Peter, op enkele passen van zijn nu compleet verwoeste woonst. In de clip zijn naast Adelbert ook Françoise Vanhecke en radiomaker Michaël Janart te zien, twee goede vrienden van Peter. Zijn broer Maarten woonde het emotionele gebeuren bij.

https://www.youtube.com/watch?v=0CEpjr4yEQI

“Peter vond zelf soms dat hij in Kortrijk wat miskend werd. Mocht hij weten wat jullie nu allemaal voor hem doen, hij zou schijnen als een ‘zunneke'”, klinkt het enthousiast. “Ik hoop dat Peter op deze manier nooit vergeten wordt. We mogen hem gerust op een voetstuk plaatsen. Dat had hij fantastisch gevonden.” Voor Maarten helpt de aandacht voor zijn overleden broer bij het verwerkingsproces. “Peter was een aparte man, sommigen vonden hem een beetje raar. Ze konden hem niet volgen. Maar ik heb mij dikwijls afgevraagd of dat niet gewoon kwam omdat hij ons allemaal zo ver vooruit was. Voor mij is mijn broer onvervangbaar. Er mogen dus gerust nog dergelijke initiatieven komen.”

Corona gooide roet in het eten

Het initiële plan was om beide nummers te produceren in het voorjaar zodat ze op Sinksen 2020, dat dit jaar normaal in teken van Turbo zou staan, konden uitgebracht worden. De coronacrisis besliste er echter anders over: Sinksen ging digitaal en kreeg een ander thema, terwijl de productie van de liedjes wat vertraging op liep. De Turbo Alive Band gaat nu aan de slag met de productie van het tweede nummer. ‘Zwoai met uw Gat’ zal een echt ambiancenummer worden waar iedereen vrolijk op kan dansen.

Broer Maarten op de plaats waar vroeger het huis van Peter stond.
Broer Maarten op de plaats waar vroeger het huis van Peter stond.© AN

“Toen ik dit fantastische nieuws te horen kreeg, heb ik onmiddellijk contact genomen met de Turbo Alive Band”, vertelt Axel Ronse, schepen van Cultuur. “Als er iemand in staat zou zijn om deze liedjesteksten uit te werken tot volwaardige nummers, dan zijn zij het wel. Ivan Carlier was een echte volkszanger en hij zou het ook meer dan geapprecieerd hebben dat we alsnog zijn liedjes hebben uitgewerkt.”

Pieter Nuyttens, toetsenist van de Turbo Alive Band die het nummer inzong: “Het nummer is een intiem eerbetoon aan belleman Peter Caesens geworden. Het nummer werd afgewerkt door Ruben en mezelf. Enerzijds omdat we lange tijd fysiek niet konden samenkomen door corona, anderzijds omwille van het atypische karakter voor het repertoire van de Turbo Alive Band. De opnames vonden hoofdzakelijk bij mij thuis plaats en de vocals werden in de studio van Muziekcentrum Track opgenomen. Het volgende nummer is een opzwepende meezinger en dus een echt oldschool Turbo-lied. Dat willen we met de band na de zomer klaar hebben.”

Dagboeken

Michaël Janart verklapte dat hij recent grote stukken uit oude dagboeken van Peter ontdekte op zijn computer. “We hebben daar ooit een project mee gedaan en ik heb toen blijkbaar veel meer overgetypt dan ik dacht. Daar ben ik ongelofelijk blij om want de originele teksten gingen verloren in de brand.”

Een meteen enthousiaste schepen Ronse opperde om de teksten te verwerken in een voorstelling voor de Kortrijkse Schouwburg. Iets waar de vrienden en familie van Peter wel oren naar hebben.

Stad Kortrijk kondigde in juni reeds aan op zoek te gaan naar een nieuwe belleman. Wie zich hiervoor kandidaat wil stellen, kan dit nog doen tot eind deze week via de website van Stad Kortrijk.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.