Rebecca uit Reninge zamelt geld in voor nieuwe nier

Foto AY
Redactie KW

Rebecca Masschelein staat al zeven jaar op de wachtlijst voor een nieuwe nier. Intussen is ze op Facebook een inzamelactie opgestart om haar nieuwe nier te bekostigen.

Rebecca (27) woont samen met haar vriend Cederic Meuleman (31) in de Halve Reningestraat in Reninge. Ze is de dochter van Noël Masschelein (73) en Andreé Gadeyne (65) en de zus van Hildegarde (30). Rebecca werkt als barvrouw in Dépot in de Menenstraat in Ieper. Ze werkt ook al negen jaar in Les Halles op de Grote Markt van Ieper.

Nierfalen

Rebecca is al van jongs af aan op de sukkel met haar nieren. Na 17 maanden kreeg ze een eerste nierfalen. Enkele jaren later was ze het slachtoffer van lupus, een aandoening die het gevolg is van ontstekingen in het immuunsysteem. Na tal van onderzoeken vielen de woorden ‘dialyse’ en ‘donor’ heel snel. “Op mijn achtste kreeg ik mijn eerste donornier. Ik zat een gans jaar thuis”, zegt Rebecca. “Een aaneenschakeling van ziekenhuisbezoeken en medicatie. Schoolreizen heb ik nooit gehad, want mijn nieren stonden op dat moment centraal in mijn leven. Ik moest me direct veel volwassener opstellen en aan alles denken. Waren mijn bloedwaarden goed, had ik mijn medicatie genomen? Mijn tweede en derde leerjaar heb ik zo goed als niet kunnen volgen in de klas. Bovendien was niemand op de hoogte van mijn nierproblemen. Ik wou normaal zijn, zoals de rest. Nu is quasi iedereen op de hoogte van mijn nierproblematiek. Ik schaam er mij niet meer voor. Mensen met een ziekte moeten het proberen te accepteren en voor hun gezondheid zorgen, want dat is het belangrijkste.”

Donornier

Toen ze haar donornier kreeg, leek alles beter te worden voor Rebecca.. “Toch kreeg ik te horen dat mijn nieuwe nier niet de perfecte match was voor mijn lichaam. Tot mijn veertiende kampte ik met veel pijn. De dialyse, een behandeling die ervoor zorgt dat afvalstoffen en overtollig vocht verwijderd wordt uit het lichaam, begon midden in mijn puberteit. Vroeger deed ik in bijberoep nog ‘cocktail on the road’. Maar dat hoofdstuk moest ik na twee jaar ook opgeven door de kosten aan dialyse.”

88.000 euro

Op haar twintigste is Rebecca opnieuw op de wachtlijst gezet voor een nieuwe nier. En die kosten lopen hoog op. “Zonder mutualiteit kost de operatie al 88.000 euro. Maar de kosten variëren naargelang je een hospitalisatieverzekering hebt. Een kliniplan heb ik wel. Gelukkig komt die voor een deel tussen. Ik sta nu al bijna zeven jaar op de lijst en hoop die zo snel mogelijk te krijgen. De wachtlijst werkt met punten. Hoe meer dialyse, des te meer punten ik krijg.”

“Schoolreizen heb ik nooit gehad, want mijn nieren stonden centraal in mijn leven”

“Uiteindelijk heb ik een inzamelactie opgestart op Facebook. Het was meer een momentopname, een impulsieve beslissing waar ik achteraf geen spijt van heb. Na enkele weken heb ik al meer dan 1.000 euro kunnen inzamelen. De opbrengsten komen ook meestal van mensen dat ik niet ken. Dat apprecieer ik zo hard. Ik had nooit verwacht dat het iets ging opbrengen.”

20 uren per week

Rebecca is optimistisch voor de toekomst. “Mijn leven gaat compleet veranderen als ik een nieuwe nier heb. Het eerste wat ik zal doen, is culinair reizen. Ook droom ik nog van een horecazaak, misschien wel in het buitenland. Ik verlies gemiddeld 20 uren per week aan de behandelingen. Een nieuwe nier maakt de mogelijkheid op een eigen horecazaak ook veel makkelijker. Ik droomde altijd al van een eigen horecazaak. Na al die jaren besef ik echter des te meer dat een goede gezondheid het rijkste is wat een mens bezit.” (AY)