Re-Start Life houdt fakkeltocht voor menselijkere aanpak crisis

De beweging Re-Start Life wilde met de fakkeltocht aantonen dat het mogelijk is om coronaveilig een activiteit te organiseren.© LC
De beweging Re-Start Life wilde met de fakkeltocht aantonen dat het mogelijk is om coronaveilig een activiteit te organiseren.© LC
Redactie KW

De beweging Re-Start Life hield vrijdagavond 5 maart, samen met verschillende sympathisanten, een fakkeltocht op de zeedijk van Middelkerke. Re-Start Life wil zo op een constructieve manier oproepen en pleiten voor een andere, meer menselijke aanpak van de coronacrisis.

Zo’n 60 mensen wandelden op de zeedijk vanaf het de Greefplein tot op het einde van de dijk om dan via de Leopoldlaan terug te keren. Fakkels konden door de wind niet worden gebruikt maar als alternatief werden lichtbuizen uitgedeeld.

De beweging Re-Start Life had de toelating van het gemeentebestuur voor deze tocht en de politie hield een oogje in het zeil. De tocht verliep heel gemoedelijk en er werd ook niet in een grote groep gestart.

‘Evenwichtige maatregelen’

“Wij doen dit uit respect voor de mensen die ons de toelating gaven om deze fakkeltocht te organiseren en uit respect voor de ordediensten die hier aanwezig zijn”, zei woordvoerder Steven Arrazola de Onate. “Met ons initiatief willen we op een constructieve manier oproepen en pleiten voor een andere, meer menselijke aanpak van deze crisis. We zijn een beweging voor verandering en niet tegen een bepaalde politiek.”

“We wensen evenwichtige maatregelen, die rekening houden met zowel de positieve effecten op de pandemie als met de veelzijdige neveneffecten. We leven niet in aangename tijden en het laatste jaar werden we geconfronteerd met een sanitaire crisis die op ons allemaal een grote impact heeft.”

Voorbeeld geven

“Het is terecht dat er maatregelen werden genomen om het aantal slachtoffers te beperken, maar het wordt na een jaar steeds duidelijker dat we er niet in slagen de natuur, het virus dus, te onderwerpen. De nevenschade is ondertussen niet meer te overzien en daar is er in ons beleid te weinig aandacht voor. Dat willen wij dringend anders.”

“De wettelijkheid van de huidige vrijheidsberovende maatregelen is volgens heel wat juristen ver te zoeken en ook sommige wetenschappers en experten stellen een aantal maatregelen in vraag. Sommige die goed bedoeld zijn, hebben meer nadelen dan voordelen.”

“Wij willen met deze fakkeltocht, die we ook al eerder in Maarkedal en Tervuren organiseerden, aantonen dat het mogelijk is om iets te organiseren en je tegelijkertijd aan de regels te houden.” (PBM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.