Ray Clincke uit Ruiselede kijkt tevreden terug op Streekzoektocht Landelijke Gilde

Ray Clincke uit Doomkerke was de samensteller en het geestelijk brein achter de Streekzoektocht van de Landelijke Gilden die deze zomer in West-Vlaanderen werd georganiseerd. Zo’n 4.489 formulieren werden aangevraagd, een waar succes. Op zondag 15 november was de verdeling van de prijzenpot gepland maar door de coronamaatregelen zal dit nu digitaal gebeuren.

(foto RV)

Ray Clincke en Gerda Boeraeve uit de Bruggesteenweg in Doomkerke nemen al vanaf 2014 deel aan de jaarlijkse Streekzoektocht van de Landelijke Gilden, die telkens in een andere provincie in Vlaanderen georganiseerd wordt.

“In 2017 waren we in de Voerstreek en daar vroeg mijn vriend Luc Vanpoucke, secretaris van de Landelijke Gilden Beernem, of we het zagen zitten om in 2020 de organisatie op ons te nemen. Meer specifiek, of ik me kon en wilde engageren voor actieve deelname aan het concept en alle andere aspecten. Ik beloofde mijn medewerking”.

Ray (62) tekende het mooie traject uit, stelde de vragenlijst op, en was samensteller van het fraaie begeleidingsboekje met reglement, toeristische info en allerlei tips en tricks over horeca langs het minutieus uitgekiende parcours. De perfecte gids voor onderweg, voor autobestuurder, fietser en wandelaar.

Dinsdag 21 juli

“De zoektocht kon uitgevoerd worden van begin juli tot eind september. Daarin was het verlengde weekend van 21 juli een topper. Toen kwamen ruim 300 deelnemers op één dag hun formulier afhalen in het startpunt, de receptie van PC Sint-Amandus in Beernem”, vertelt Ray.

“De coronapandemie en die extreem zwoele dagen hadden geen negatieve impact op het totaal aantal deelnemers. In totaal werden 4.489 formulieren aangevraagd, ter plaatse in het centrum of ook via de site die speciaal daarvoor gemaakt werd. Nagenoeg 2.850 ingevulde formulieren werden naar het provinciaal secretariaat in Roeselare gestuurd.”

“Of er instinkers tussen de vragen zaten? Cruciaal bij zo’n zoektochten, is de tekst grondig lezen en desgewenst diepgaand te herlezen. Zo was er de vraag 16, over een straatnaambordje op de hoek van de Planterijstraat en de Krommekeerstraat in Doomkerke. Die vraag luidde: Maak de som van alle cijfers op dit straatnaambordje. Daarop stonden de huisnummers 12,14,16,18,20,22,24 en in de rechterhoek benedenhoek het jaartal 2012. Men diende de som van de cijfers te maken, niet van de getallen. Amper 10 à 15 procent van de antwoorden op die vraag was juist. De overgrote meerderheid had de getallen opgeteld. Slechts 193 deelnemers beantwoordden alle vragen juist. Een schiftingsvraag bepaalde finaal wie tot de ruim 70 prijswinnaars behoorde.”

“Cruciaal bij zo’n zoektochten, is de tekst grondig lezen”

Ray is een krak in dit soort creatief werk. Voor de zoektocht voor volwassenen was de schiftingsvraag streekgebonden. Schat het gewicht van een bokaal met kruiden, die gebruikt worden voor de productie van streekbier Bulnas Campa. De kinderzoektocht over 11 km had als ultieme test: tel het aantal snoepjes (beertjes) in de bokaal.

De reacties waren unaniem enthousiast. Een gezin uit Opwijk deed de tocht met een minitractor en maakte er een knappe aftermovie van. Vooral de variatie van goed berijdbare wegen en onverharde bosrijke zones bekoorde de fietsers.

“Na afsluiting kwam dan de volgende fase: het openen en lezen en punten toekennen voor de 3.000 formulieren. Ook dat deed ik met plezier, zelfs om één uur ‘s nachts, als ik eens de slaap niet kon vatten”, vertelt Ray lachend.

Prijzenpot: 6.000 euro

De verdeling van de prijzenpot van 6.000 euro voor 70 winnaars was voorzien op zondag 15 november. Met afhaling van de prijzen op een vooraf gemelde centrale plaats. Door de coronamaatregelen zal dat nu anders, digitaal verlopen. De winnaars werden reeds ingelicht over de specifieke procedure.

Samensteller en geestelijk brein achter dit succesvol concept Ray Clincke is een tevreden man, die graag beklemtoont dat het allemaal intens teamwerk is. (RV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.