Ratten bedreigen even Torhouts ziekenhuis

De Torhoutse campus Rembert van het AZ Delta bevindt zich met de achterzijde pal aan de drukke Noordlaan, waar voor de wegwerkzaamheden de riolen een tijdje openlagen. © foto JS
Johan Sabbe

Enkele personeelsleden en artsen van de Torhoutse campus Rembert van het AZ Delta beleefden de schrik van hun leven toen ratten probeerden binnen te dringen in de personeelsruimte van het ziekenhuis. Aan de basis lagen de werkzaamheden aan de nabije Noordlaan, waar het wegdek en de riolen vernieuwd worden. Intussen is het knagende probleem van de baan.

De Noordlaan in Torhout, zeg maar een stukje ring, wordt momenteel heraangelegd met grootscheepse bedrijvigheid en verkeershinder tot gevolg. De achterzijde van het ziekenhuis ligt pal aan de drukke verkeersader, met alle gevolgen van dien. Toen de riolen een tijdje openlagen, zagen de ratten hun kans om richting ziekenhuis te trekken, wellicht op zoek naar voedsel.

Riolen zijn intussen weer dichtgemaakt

De personeelsingang van het ziekenhuis bevindt zich aan de kant van de Noordlaan en dus kreeg die ruimte het rattenplaagje over zich heen. Een verpleegkundige zag een knaagdier binnendringen en schrok nog geen klein beetje. Ook artsen merkten de ongenode gasten op. “Er was echter op geen enkel moment gevaar voor de hygiëne”, getuigen ze. “Heel snel werden de dieren verdreven. En al zeker konden de ratten het ziekenhuis niet verder binnenlopen.”

Intussen zijn de riolen aan de Noordlaan opnieuw dichtgemaakt en vallen er geen ratten in de buurt van de personeelsingang meer te bespeuren. De ‘plaag’ blijkt dus maar een storm in een glas water te zijn geweest. Maar het nieuws over de gevreesde beestjes verspreidde zich als een lopend vuurtje.

Ratten bijten zelden, maar kunnen gevaarlijk zijn, als ze door middel van hun speeksel, urine of keutels ziekten overdragen. “Voor alle duidelijkheid”, aldus een verpleegkundige die de beestjes met eigen ogen heeft gezien. “Dat is niet gebeurd. De ratten hebben geen kans gehad. Zeker in tijden van corona zijn de hygiënevoorschriften hier trouwens heel strikt en dat is maar goed ook.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier