Raphaël Lavaert geeft jaagpad tussen Lauwe en Marke zelf een opknapbeurt, maar alles moet weer naar originele staat

Het bewuste jaagpad dat Raphaël op één dag heeft opgefrist.© CL
Het bewuste jaagpad dat Raphaël op één dag heeft opgefrist.© CL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Vorige week merkten zowel wandelaars als fietsers op dat het jaagpad tussen Lauwe en Marke een opfrisbeurt had gekregen. Het hobbelige parcours van weleer had plaatsgemaakt voor een mooie, afgevlakte landweg. De milieupolitie kon er niet mee lachen en sommeerde om alles ongedaan te maken.

De man achter de werken is Raphaël Lavaert (72), een goedlachse opa die op een statige boerderij pal naast de Leie woont. “Het jaagpad was echt een onmogelijke piste geworden, enkel nog nuttig voor mountainbikers. Wandelaars moesten op sommige plaatsen zelfs halsbrekende toeren uithalen, wilden ze geen enkel verzwikken.”

Terwijl hij ons over het opgefriste jaagpad leidt, toont hij ons de werken die hij heeft uitgevoerd. “Werken… We moeten ook niet overdrijven. Ik ben met pensioen en ik hou me graag bezig. Ik liet dan ook enkele wagens met aarde en steentjes brengen en op één dag tijd heb ik zowat alle putten gevuld. Ik zag nu weer wandelaars passeren met een kinderwagen. Tot vorige week was dat ronduit onmogelijk. Dat voelt wel goed aan”

Compromis

Het goed gevoel was van korte duur, want in geen tijd viel een brief van de milieupolitie in de bus. “Ik krijg 30 dagen de tijd om het jaagpad naar zijn originele toestand terug te brengen”, zucht Raphaël. “Het is waar: ik heb hiervoor geen toestemming gevraagd aan de gemeente, maar ze lagen ook nooit wakker van de toestand hier. Al jaar en dag ontferm ik me over het onderhoud van de struiken, grachten en bermen die de verantwoordelijkheid zijn van de overheid, zonder hen ook maar 1 cent te vragen. Zelf kijken ze er niet naar om en mij stoort het niet om het te doen. Zo leven we al jaren in een soort van verstandhouding met elkaar.”

“Het heraanleggen van het jaagpad was blijkbaar de spreekwoordelijke druppel. Ik zou natuurlijk graag tot een compromis komen met de gemeente, want het is een strijd die ik onmogelijk kan winnen. Alleen lijkt het me ronduit waanzin om hier nu met een kraan opnieuw overal putten te gaan graven. Voor wandelaars is dit nu een oase van rust.”

Ruzie online

De daden van Raphaël kunnen alvast op heel wat bijval rekenen bij de wandelaars. “Tuurlijk is het nu veel beter”, lacht een dame. “Ik kwam hier vroeger nooit voorbij want het was niet doenbaar. Nu is het hier aangenaam vertoeven.”

Het duurde niet lang voor de actie van Raphaël zich een weg baande naar het internet, waar meteen een bitse discussie ontstond. “Daar lig ik dus echt wakker van”, sluit de man af. “Ik heb geprobeerd iets te doen voor de gemeenschap. Het resultaat? Iedereen bijt elkaar de kop af. Mountainbikers tegenover de gewone fietsers, wandelaars tegenover quadrijders en iedereen was kwaad op elkaar. Dat is nooit de bedoeling geweest.”

Raphaël Lavaert.© CL
Raphaël Lavaert.© CL

Bij de dienst milieu van Politiezone Grensleie is men erg karig met commentaar. “Wij hebben de nodige vaststellingen gedaan en onze bemerkingen overgemaakt aan de betrokken partijen.” De gemeente laat weten dat de werken ongedaan moeten worden gemaakt en specificeert dat een vergunning hiervoor niet kan worden afgeleverd. Verder verduidelijken ze dat het Agentschap Natuur en Bos hier de verantwoordelijkheid draagt. Op gewestelijk niveau kan men enkel bevestigen dat iemand een melding van de werken maakte maar dat geen enkele overtreding tegenover het natuurdecreet werd gemaakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier