Rap van Tong waagt zich aan ‘Allo ‘Allo! in Roeselare

Toneelvereniging Rap van Tong haalt de iconische tv-serie naar zaal Ocar. (foto SB) © (foto SB)
Redactie KW

Toneelvereniging Rap van Tong speelt vanaf 6 december in zaal Ocar zes keer de toneelversie van de bekende tv-serie ‘Allo ‘Allo!, de legendarische Britse komedieserie. “Niet gemakkelijk om de wisseling van de decors voor de alle scènes op één podium vlot te laten verlopen”, zegt voorzitter en regisseur Luc Verleye. “Maar het is ons gelukt!”

“Ik regisseerde al één keer de toneelversie van ‘Allo’ Allo! met mensen van serviceclub Fifty One”, aldus Luc. “Geen enkele speler had ervaring, maar de locatie was wel hier in café ‘t Oud Gemeentehuis waar we veel in- en uitgangen hadden. In zaal Ocar moeten die decorwissels voor acht scènes allemaal op één podium gebeuren. Een moeilijke oefening, maar het is ons met de drie regisseurs gelukt. We zijn ook een keer gaan kijken naar een voorstelling van ‘Allo ‘Allo! in Koekelare, waar de regisseur het anders aanpakte. Maar wij doen het op onze manier.”

Madonna met big Boobies

In deze toneelversie volgen we de ongelukkige cafébaas René in een door de Tweede Wereldoorlog verscheurd en bezet Frankrijk. Hij en zijn vrouw Edith doen al het mogelijke om het onschatbare (door de Nazi’s gestolen) schilderij van de madonna met de ‘big boobies’ te verpakken in een worst en te verbergen in de kelder van hun café. Ze verbergen er ook twee Britse piloten die ze met de hulp van het verzet proberen te repatriëren. De situatie raakt oververhit als het nieuws de ronde doet dat de Führer het stadje Nouvion zal bezoeken en het café volloopt met verdachte individuen…

Drie regisseurs, werkt dat? “Heel goed zelfs. Als ik als René op scène sta, dan kunnen Mario Bisschop of Geert Blondeel aanwijzingen geven. Staan zij op het podium, dan doe ik dat. Voor spelers die in de revue een typetje speelden zoals ik Juul de duivenmelker vertolkte, is één van de uitdagingen dat typetje in ‘Allo ‘Allo! te doen vergeten. We zijn er klaar voor om volgende week vrijdag de première te spelen. Er zijn trouwens al 1.150 kaarten verkocht.”

Mimi en Yvette

“De rol van serveerster en René’s maitresse Mimi Labonq is me op mijn lijf geschreven”, zegt Annie Moerman, die 12 keer meespeelde in de Rousselaerse Revue. “Ik ben blij dat ik opnieuw op het podium mag staan”, zegt Annie. “En dan nog als een frivool en lief meisje met krulletjes en één van de liefjes van René… Ja, ik kan me daar wel in vinden. Ik had hiervoor eigenlijk nog geen enkele aflevering van de tv-serie gezien. Nu wel uiteraard. En ik probeer die rol van Mimi zo goed mogelijk na te spelen, maar geef er wel mijn eigen touch aan.”

Ook Virginie Verrecas, die de rol van hoofdserveerster Yvette Carte-Blanche speelt, had nog nooit naar de tv-serie gekeken. “Ik voel me wel vereerd dat ik die rol kreeg. Ik deed toch nog maar een keer mee in de laatste revue en kreeg er wel de toneelmicrobe te pakken. Maar ik kreeg ook al een keer een rol in het totaalspektakel van de stad voor de Poolse bevrijding van Roeselare 75 jaar geleden.”

Virginie twijfelt wel eens aan haarzelf. “Ik vroeg mijn vriendin Sari om eens iets van mijn acteerprestaties met de smartphone op te nemen om te zien hoe ik overkom, maar dat viel nogal mee. Ik luister wel altijd nauwgezet naar onze drie ervaren regisseurs Luc, Mario en Geert en daar steek ik heel wat van op. En als nieuwkomer word ik door de groep goed opgevangen. Bij de première zullen er wel zenuwen zijn, maar ook adrenaline als ik op het podium sta.”

Wie speelt wie?

Voor dit stuk is er een goedgevulde cast, met René Artois (Luc Verleye), Edith (Carine Sinnaeve), Yvette (Virginie Verrecas), Crabtree (Mario Bisschop), Fairfax en Carstairs (Eddy Maes en Kevin Verschetze), Kolonel Von Strohm (Danny Wyffels), kapitein Alberto Bertrorelli (Geert Blondeel), Otto Flick (Bruno Vander Stichele), Roger Leclerc (Mathias Verleye), Michelle Dubois (Sari Hennaert), Mimi Laboncq (Annie Moerman), soldaat Helga Geerhart (Cathy Verhaeghe), luitenant Hubert Grüber (Rudi Vandewaetere) en Generaal Von Schmelling (Roland Levoye). (IB)

‘Rap van Tong’ speelt ‘Allo’ Allo! op 6, 7, 11, 13 en 14 december om 20 uur en op 8 december om 15 uur. Kaarten kosten 8 euro. Je kunt ze bestellen via de TongOfoon 0468 33 81 53 of in de Kwadestraat 10 bij Eddy en Joselyne. De voorstelling van zondag 8 december is uitverkocht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier