Randy De Clercq uit Pittem wil straks voor de klas staan: “Al mis ik Tieltse babbels”

Wouter Vander Stricht

Eerst was hij journalist, recent specialiseerde hij zich in sociale media en straks wil hij als leerkracht voor de klas staan. Randy De Clercq gaat geen uitdaging uit de weg, maar eerst verlost geraken van het “drommelse virus”.

In welke mate beïnvloedt corona je professionele leven?

“Daar waar het werk van veel andere West-Vlamingen noodgedwongen op een laag pitje staat, draait bij ons alles op volle toeren. Met ons socialemediaburo.be (Sint-Michielstraat in Tielt, red.) zijn we gespecialiseerd in het aanbieden van online opleidingen en trainingen. We kregen ook enorm veel vragen over online leren, online samenwerken,… Alles draait op volle toeren, maar uiteraard werken we van thuis uit, om de collega’s en onszelf te beschermen.”

Hoe kijk je er zelf tegenaan?

“Ik ben enorm op mijn hoede voor dat drommelse virus, aangezien ik zelf ‘chronisch’ astmapatiënt ben. Ik probeer mijzelf, en daardoor ook anderen, niet te besmetten. Niet simpel, een mens zou er op den duur ‘mensenschuw’ van worden als hij iemand tegenkomt op straat. Duimen dat dit snel achter de rug is!”

Je volgde een opleiding politieke wetenschappen. Hoe kijk je tegen de huidige politieke impasse aan?

“Dit is absoluut schrijnend. Kun je geloven dat ik in mijn studententijd ooit een politieke carrière ambieerde? Niet op de voorgrond, maar in de wereld van de kabinetten. Blij dat ik niet in dat wespennest beland ben! Wat we zien in de politiek is helaas geen politiek fenomeen op zich, maar eerder een maatschappelijk probleem. De jongste jaren zagen we een enorme individualisering in de maatschappij. Dat weerspiegelt zich ook in de politiek: postjes en eigen belangen zijn belangrijker geworden dan compromissen. Bijzonder triest en beschamend.”

Je zette stappen in de journalistiek, wat vond je leuk eraan?

“Eigenlijk bijna alles: de mensen ontmoeten in de eerste plaats, bezig zijn met taal, ingewikkelde zaken in een ‘eenvoudige’ tekst gooien, mensen vragen stellen… Ik ben zelf heel nieuwsgierig van aard, dus dat kwam wel goed uit in de job. Alleen is journalistiek naar mijn mening geen job als je een gezin wil uitbouwen. Maar ik mis het nog wel hoor, zeker de aangename babbels met de Tieltenaren!”

Waarom veranderd van job?

“Die vraag krijg ik heel veel! Zeker als ik met mensen praat over de job en over wat er in de stad allemaal gaande is, dan schijn ik daar nog altijd heel gepassioneerd over te doen. Maar zoals gezegd, de balans tussen werk en vrije tijd woog aan de verkeerde kant door. Heel onregelmatige uren aan een basisloon, dat lag mij moeilijk.”

Nemen sociale media de taak van de klassieke media over?

“Een evolutie die niet te stoppen valt en waar overheden en mediabedrijven niet anders kunnen dan in mee te gaan. Een mes dat aan twee kanten snijdt. We zijn sneller op de hoogte van alles, iedereen kan en mag zijn mening spuien, wat democratisch is én het is voor overheden en politici ook veel eenvoudiger geworden om de gewone burger te bereiken. Alleen jammer van de uitwassen van het systeem. De gortige reacties, om maar iets te noemen. Maar we moeten ermee vooruit en het lijkt mij verstandiger sociale media te omarmen dan te negeren. Sociale media zijn het online dorpsplein. Dat negeren is een deel van je publiek of inwoners negeren.”

“Ik mis de aangename babbels met de Tieltenaren”

Nu wil je leraar worden.

“Het is een beetje vreemd gelopen. Mijn vrouw was naar een infodag van Vives geweest om te informeren voor een opleiding. Uiteindelijk kwam ze thuis met heel wat informatie en heeft de microbe mij ook aangestoken. Pittig detail: zij is uiteindelijk niet gestart met een opleiding, ik wel. Leerkracht dus, blijkbaar zagen velen dat in mij. Ik lange tijd niet, maar intussen ben ik ook al helemaal overtuigd. Een aantal weken geleden, toen de scholen nog open waren, mocht ik stage geven aan de VMS in Roeselare en dat is ongelofelijk goed meegevallen. Smaakt naar meer. Ik wil graag een leerkracht zijn zoals ik er zelf veel had: degelijke uitleg, met veel geduld en een portie humor. Een combinatie die destijds aansloeg bij mij en zo wil ik ook zijn. Ik heb zes jaar lang middelbaar gevolgd in datzelfde VMS van Roeselare, een topschool met heel veel aandacht voor het welbevinden van de leerlingen. Ik hoop Nederlands en natuurwetenschappen te mogen geven. Een vreemde combinatie misschien, zeker voor een politiek wetenschapper. Nederlands klinkt logisch, als ex-eindredacteur voor een krant, maar natuurwetenschappen hebben mij altijd geboeid, zeker sinds de dissectie van het konijn in mijn eerste middelbaar.”

Waar kun jij in Tielt een leuk avondje uit beleven?

“Op café zie je mij niet vaak. Fien en ik gaan wel graag uit eten. In Tielt kun je moeilijk verhongeren, we hebben toplocaties: Piadza, Tommegoed, Blue Chaud… Te veel om op te noemen en excuses als ik er vergeet. Toch een speciale vermelding voor Restaurant QV waar we graag gingen eten. Zo jammer, maar wel begrijpelijk dat Stephanie en Michael ermee ophouden. Een ander soort restaurant, maar waar wij ook graag vertoeven is Foodbar Yummy in de Stationstraat. Zo onbekend, maar superlekkere hamburgers, extreem vriendelijke bediening en nog eens goedkoop ook. En bij deze een hart onder de riem voor deze hard werkende restauranthouders!”

Privé

Randy De Clercq (32) is getrouwd met Fien Tassaert en woont in de Kapelleweg in Pittem. Hij is de zoon van Patrick De Clercq en Carine Noyez uit Roeselare.

Opleiding en loopbaan

Studeerde politieke wetenschappen aan de UGent, was daarna jarenlang vliegende reporter voor Het Nieuwsblad en De Weekbode (KW) en ook een tijdje eindredacteur voor Weekbode Tielt. Vandaag geeft hij opleidingen sociale media voor socialemediaburo.be. Intussen zelf een opleiding bachelor secundair onderwijs gestart aan Vives Reno Torhout.

Vrije tijd

Cameraman bij Sarto TV, toneel spelen en… studeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier