Rampweek voor uitbaatsters skateshop en lingeriewinkel: “Eerst coronasluiting, nu winkel afgebrand…”

Redactie KW

De twee uitbaatsters van de skateshop en lingeriewinkel in het Ieperse centrum, die zaterdagavond en zondagochtend bij een brand verloren gingen, zitten met de handen in het haar. Na de verplichte sluiting door de coronamaatregelen zagen Sophie Van Ghelewe van Area 51 en Inge Foulon van Lingerie Marie nu ook hun winkel volledig in rook opgaan. “Gelukkig is niemand gewond maar dit is toch een grote ramp”, aldus Inge Foulon.

De eerste brand brak zaterdagavond rond 22.30 uur uit op de eerste en tweede verdieping van een historisch pand in de Boterstraat. Beide verdiepingen brandden volledig uit. Skatewinkel Area 51 op de gelijkvloerse verdieping liep zware waterschade op. “Alles is kapot”, klinkt het bij uitbaatster Sophie Van Ghelewe, die wat verderop woont. “De dakstructuur en verdiepingen zijn volledig opgebrand, de schoenen, kledij en andere producten in de winkel zijn door het gutsende bluswater verloren. Ik kocht het pand nog maar twee jaar geleden. Het plan was om er in mei ook privé mijn intrek te nemen. Op de verdiepingen waren daarom renovatiewerken aan de gang. Wellicht zorgde een kortsluiting aan een oplader van een werkmachine voor het vuur. Na de coronasluiting is de hel plots helemaal losgebarsten. Het pand heropbouwen zal lang duren. Misschien moet ik uitkijken om in een ander pand tijdelijk her op te starten?”

Tweede brandhaard

Het aanpalende pand van Lingerie Marie bleef aanvankelijk gespaard maar zondagochtend vroeg voltrok zich een tweede drama. “Ondanks een grondige controle met een warmtebeeldcamera binnen en buiten het gebouw zijn vermoedelijk nog enkele kleine delen blijven smeulen”, aldus Kristof Louagie van de brandweerzone Westhoek. “Door de wind flakkerden die mogelijk opnieuw aan. Zondagochtend bleek bij een tweede uitruk van de brandweer dat het dak en de ondergelegen verdieping van het aanpalende pand brandden. Het dak stortte in en de verdieping en lingeriewinkel liepen ernstige brand- en waterschade op.”

“Tot onze grote opluchting stelden we zaterdagavond inderdaad vast dat we van grote schade gespaard waren gebleven”, klinkt Inge Foulon van Lingerie Marie aangeslagen. “Ik bleef er tot 2.30 uur, maar om 6 uur kreeg ik een telefoontje dat er opnieuw brand was. Toen ik vanuit mijn woonplaats in Westrozebeke (Staden) opnieuw in Ieper arriveerde, was het dak al ingestort. Op de verdiepingen was de webshop gevestigd, op het gelijkvloers de lingeriewinkel die ik pas in december samen met een vestiging in Wervik overnam.”

“Al mijn spaarcenten zijn er in gestopt. Alhoewel ik in de eerste plaats blij ben dat er niemand gewond is geraakt, is dit toch een grote ramp. En dat in coronatijden waarin ook mijn lingeriewinkels in Westrozebeke en Gits (Hooglede) moesten sluiten. Hoe het verder moet, weet ik nog niet. De webshop zal wellicht wel vanuit mijn uitvalsbasis in Westrozebeke gerund kunnen worden. Net als voor mijn team is dit alvast een tweede zware domper in één week tijd.” (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.