Rally van Ieper denkt na over nieuwe datum in het najaar

Elk jaar is het tijdens de Ypres Rally op de koppen lopen op de Grote Markt van Ieper. Dit beeld krijgen we in juni sowieso niet te zien. © EF
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De organisatoren willen voorlopig nog niet communiceren over het al dan niet doorgaan van de Renties Ypres Rally, maar stadsbestuur en politie hebben weinig hoop. Er wordt zelfs al uitgekeken naar een nieuwe datum voor de rally in het najaar. Iedereen hoopt immers dat tegen september evenementen opnieuw kunnen plaatsvinden, al is Patrick Thijs van Frietrock daar nog niet zo zeker van.

Organisatoren van ‘kleinere’ evenementen zullen vandaag vrijdag wellicht aan het scherm van hun tv of smartphone gekluisterd zitten om de laatste beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad te volgen. “Wij wachten inderdaad die beslissingen af”, bevestigt woordvoerder Hugo Van Opstal van Renties Ypres Rally, dat normaal plaatsvindt van donderdag 25 tot zaterdag 27 juni. “Dan zullen we meer details horen over de evenementen die al dan niet kunnen doorgaan. Voorlopig gaan we uit van het scenario dat plan A nog steeds lukt. Mocht blijken dat dit niet mogelijk is, dan zullen we eventueel plan B bekijken. Maar zo lang er geen duidelijkheid is, communiceren we niet over dat plan B. We zijn ook nog twee maanden van de wedstrijd verwijderd, dus waren er ook nog geen inschrijvingen. Er is wel al overleg geweest met het stadsbestuur over alternatieve scenario’s.”

De Ieperse schepen voor Evenementen Diego Desmadryl (Open Ieper) heeft er alvast een minder goed oog in dat de rally in juni kan doorgaan. “We zullen in eerste instantie afwachten wat de crisiscel beslist, maar het ziet er toch naar uit dat de rally laten doorgaan geen optie zal zijn. De rally is een massa-evenement en er is al bepaald dat massa-evenementen tot eind augustus niet kunnen doorgaan… Er is inderdaad al overleg geweest met de organisatoren, waarbij afgesproken is dat wanneer de rally in juni niet kan doorgaan er eventueel kan gekeken worden naar een andere datum in het najaar. Welke datum is nog heel onzeker, onder andere omdat we ook nog niet weten wat er gebeurt met Gent-Wevelgem. De rally vindt ook plaats in andere gemeenten, dus dat kan het nog ingewikkelder maken. We hopen nu uitsluitsel te krijgen, zodat we in de loop van volgende week kunnen communiceren over wat de nieuwe datum zou kunnen worden.”

Internationaal evenement

Ondertussen werden andere rally’s uit de buurt, zoals de Rally van de Monteberg en de Rally van Wervik, al geannuleerd. “Wetende dat er heel wat internationale teams naar Ieper komen, kan je moeilijk zeggen dat dit een kleine manifestatie is“, weet ook hoofdcommissaris Georges Aeck van politiezone Arro Ieper. “Vrijdag (vandaag, red.) zal er meer duidelijkheid zijn, maar ik denk niet dat het zal toegelaten worden.”

Beleving in de stad

Wat evenementen betreft wordt het deze zomer dus huilen met de pet op in Ieper. Ook Diego Desmadryl kan alleen maar de ene na de andere annulering met lede ogen aanzien. “Op dit moment is alvast zeker dat een aantal wijkkermissen geannuleerd worden, zoals de Sint-Pietersfeesten. Ook Highlight Festival wordt geannuleerd. Na vrijdag zullen we ons ook beraden wat we zullen doen met bijvoorbeeld de avondmarkten, Apero Time en het Kids Festival. Dat zijn allemaal zaken die wellicht geannuleerd zullen worden.”

Intussen bekijkt het stadsbestuur volop hoe het deze zomer toch wat leven in de brouwerij kan krijgen in de stad. “We zijn inderdaad aan het nadenken hoe we toch deze zomer Ieper aantrekkelijk kunnen houden”, zegt Diego Desmadryl. “Daarbij zullen we vooral inzetten op beleving in de stad. Als je echter iets organiseert, dan weet je dat er een massa volk op afkomt en dat is niet de bedoeling. Onder beleving in de stad versta ik bijvoorbeeld straatanimatie. Als je naar Ieper komt, dan moet het gezellig zijn. We moeten nog samenzitten – of mailen – met het centrummanagement om te bekijken welke mogelijkheden er zijn. Economisch zal het afgelasten van de evenementen geen grote impact hebben. De mensen die bijvoorbeeld niet naar Apero Time gaan, zullen hopelijk tegen dan wel naar de plaatselijke horeca kunnen. Maar dat is natuurlijk iets waar we zelf geen controle over hebben. Op dit moment focussen we ons vooral op de periode nadat de maatregelen opgeheven worden, dus vanaf september. We hopen dat tegen dan alles weer open is en we de waardebon kunnen lanceren. Dat zal dan de start van het nieuwe seizoen zijn.”

Frietrock

In september vindt normaal nog een groot evenement plaats in Ieper, namelijk Frietrock, maar organisator Patrick Thijs staat niet in zijn handen te wrijven. “We hebben nog geen uitsluitsel of het wel of niet kan doorgaan. Wij hadden contact met De Kreuners als een van de headliners, maar deze week zag ik Walter Grootaers op tv vertellen dat ze normaal nog een paar festivals zouden doen in september, maar dat er nog geen beslissing genomen was. Wij zouden een van die festivals zijn.”

Patrick Thijs.
Patrick Thijs.© TOGH

“Als het niet kan doorgaan, dan wordt het volgend jaar”, vervolgt Patrick Thijs. “Als de overheid beslist dat in september alles kan plaatsvinden, dan zal ik nog eens mijn licht opsteken bij het Ieperse stadsbestuur. Dan pas zullen we effectief kunnen beslissen. Desnoods zullen er maatregelen moeten genomen worden, zoals een beperkt aantal bezoekers. Wij zijn al van begin maart bezig met groepen en artiesten te contacteren, onder andere Levellers en De Kreuners, maar er werden nog geen voorschotten betaald. Het is ook nog maar de vraag of de groepen willen komen. Misschien willen ze ook geen besmetting riskeren.”

Belgische artiesten

“We zijn normaal het voorlaatste festival van de zomer. Enkel Leffingeleuren komt nog later. Misschien zijn er ook opportuniteiten mogelijk, omdat artiesten misschien zullen hunkeren om nog eens op een podium te staan. Als er nog festivals plaatsvinden, zal het met heel wat Belgische groepen zijn. Dan kan het voor ons misschien wel een succesvol evenement worden. Al zullen we het dan vooral van de ticketverkoop moeten hebben, want het is duidelijk dat sponsoring op dit moment heel moeilijk te vinden is.”

Frietrock zou dit jaar voor het eerst plaatsvinden op het Hamiltonplein, dat daarvoor tegen dan zou heringericht worden met nutsvoorzieningen zoals water en elektriciteit. “De aanleg van die nutsvoorzieningen op het Evenementenplein gaat zeker door. Het is niet omdat er evenementen geannuleerd worden dat we de uitbouw van het Hamiltonplein naar een evenementenplein opgeven. Als het niet voor dit jaar is, dan is het voor volgend jaar”, besluit schepen Diego Desmadryl.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier