Rainbow Warrior aangemeerd in Oostende

© GLO
Gillian Lowyck

De Rainbow Warrior, het icononische schip van Greenpeace, is aangemeerd aan de Hendrik Baelskaai in Oostende. Het is de eerste keer in elf jaar dat het schip in ons land is. Dit weekend kan je gratis het schip bezoeken.

De Rainbow Warrior is het vlaggenschip van Greenpeace. Er hebben sinds 1978 drie Rainbow Warriors gevaren en actie gevoerd. Vanaf de eerste actie in 1978 tegen de IJslandse walvisjacht is het een symbool van hoop. Op 10 juli 1985 pleegde de Franse geheime dienst een bomaanslag en bracht zo Rainbow Warrior I tot zinken. Het wrak is nu uitgegroeid tot een levend rif.

Overbevissing en vervuiling

In 2011 werd de derde Rainbow Warrior gebouwd, het schip dat vandaag in de Oostendse haven ligt. “Het is het eerste schip dat echt specifiek voor ons gebouwd werd“, weet Joeri Thijs, woordvoerder van Greenpeace. “De vorige schepen waren vissersboten die we ombouwden.”

De Rainbow Warrior werd zodanig gebouwd dat de ecologische voetafdruk – op het moment van bouwen – zo laag mogelijk is. “Ondertussen zullen er al ongetwijfeld betere technieken zijn”, gaat Joeri Thijs verder. “Maar toch varen wij tachtig procent van de tijd op zeilen, puur op wind dus.

Rainbow Warrior aangemeerd in Oostende
© GLO

Het schip wordt overal in de wereld ingezet om actie te voeren. “Vandaag is dat voornamelijk in regio’s waar overbevissing en vervuiling door toxische stoffen het ergste is. In Azië of Zuid-Amerika bijvoorbeeld. Daarom dat het ook al zo lang geleden was dat het het schip in België was. We gaan waar de nood het hoogst is.” Er is een vaste bemanning van 15 personen en het schip kan tot 35 mensen meenemen: wetenschappers, journalisten…

Bewustmaking

Momenteel is de Rainbow Warrior bezig aan een tour doorheen Europa om de bevolking bewust te maken van de klimaatproblematiek. België is de laatste halte, voordien was het schip nog in Polen, onder meer ook om actie te voeren. “We willen aantonen dat iederéén mee het klimaat kan redden“, zegt Joeri. “Er heerst een misvatting dat dat enkel is voor mensen met centen, of dat iedereen moet inboeten op comfort. Integendeel, onze levenskwaliteit zal erop vooruitgaan. Maar dan moet er wel actie ondernomen worden natuurlijk. We willen zeker niet met het vingertje wijzen, maar de komende tien jaar zijn wel echt cruciaal.”

Gratis rondleiding

In Oostende kan je dit weekend het schip bezoeken, dat aangemeerd ligt ten hoogte van de Hendrik Baelskaai 16. Daar vind je ook een Greenpeace-dorp, waar er van alles te doen zal zijn, ook voor kinderen. Wie het schip wil bezoeken, kon zich vooraf inschrijven maar kan ook gewoon langskomen. “We zitten aan 4.500 inschrijvingen en hebben die nu gestopt, maar er is ook nog plaats voor wie gewoon wil afkomen.

De rondleiding aan boord is gratis en wordt gegeven door vrijwilligers van Greenpeace en de crew van het schip. Zij zullen vertellen over het leven aan boord en wat het schip zoal doet en voor staat. De rondleiding start al in het Greenpeace-dorp en zal ongeveer een uur duren.

En naar waar gaat de Rainbow Warrior na Oostende? “Naar thuishaven Amsterdam. Een schip heeft ook af en toe onderhoud nodig, natuurlijk. Na een maand of twee in de haven ginder is het weer de wereld rondvaren. Naar waar, dat staat nog niet vast. Waar we nodig zijn”, klinkt het tot slot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier