Raf en Ginette willen de sterren van de Batjes in Roeselare worden

Raf en Ginette
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

De Batjes in Roeselare zijn van iedereen. Van jong en oud, rijk en arm en dus ook van de typische Nieuwmarkters. Dat is zeker ook het geval voor Raf en Ginette.

De Batjes in Roeselare zijn iets speciaals. Om de paar jaar duiken er plots enkele gekke figuren op die mee de couleur locale van het Batjesweekend maken. Denken we enkele jaren geleden maar aan Kevin en Mario. Het marginale duo schopte het tot bij Villa Vanthilt en kreeg uiteindelijk zelfs een eigen show op de Grote Markt. Tot ze met hun caravan definitief richting Blankenberge trokken om er in alle anonimiteit verder ‘een fjistje te bouwn’.

Vorig jaar konden we voor het eerst kennismaken met Raf en Ginette aan café De lange giraf in de Zuidstraat. In hun eigen stijl maakten ze er het mooie weer. Dit jaar doen ze er nog een schepje bovenop en willen ze iedereen doen meezingen met hun eerste single ‘Raf & Ginette’. Ze doen dat niet zomaar. “We vonden de Batjes te eentonig geworden”, is Raf eerlijk. “We zijn rasechte Roeselarenaars en hebben de glorieperiode meegemaakt, maar tot voor kort zei het ons weinig. Sinds vorig jaar wonen ze opnieuw in Roeselare. “We vinden dat Roeselare veel veranderd is. Ze hebben hier nu groene zones met een hele strook beton rond, dat vinden we wel speciaal!”

Raf Delange werd geboren in 1958 en groeide op in de Blekerijstraat. Zijn vader was een een rasechte Nieuwmarkter. Hij leurde – vooral in de Ardennen – met elastiek en lakens. De zaken gingen goed, waardoor Raf bij het overlijden van zijn vader in 1976 een mooie erfenis opstreek. Helaas was deze plotse rijkdom voor de jonge Raf niet echt een geschenk. Hij verspeelde alles in het casino van Middelkerke. In die periode leerde hij in De Beurs aan het station van Roeselare Ginette kennen, die daar actief was als toiletdame. Het was liefde op het eerste gezicht. Ginette introduceerde Raf bij de eigenaar van De Beurs, zodat hij er aan de slag kon als dj voor vele feesten: DJ Raf was geboren.

Ambiance zorgen

“Vorig jaar zijn we tijdens de Batjes binnen gesukkeld in De lange giraf”, vertelt Ginette. “Ik zag dat er daar geen toiletdame zat en heb me spontaan aangeboden om een handje te helpen. Er speelde daar een goede dj en tussendoor hebben we er veel gedanst en ons geamuseerd met de mensen. We maakten er ook kennis met een jonge gast, Bjorn Denys. Hij vertelde dat hij ooit iets gedaan had tijdens de Batjes met twee marginale stadsgenoten (Kevin en Mario, red.). Hij zag potentieel in ons”, klinkt het. “We zijn bij hem langsgegaan voor een auditie. We hebben nog nooit echt gezongen, maar het bleek ons te liggen. We hebben hem ons levensverhaal verteld en daarmee is hij aan de slag gegaan. Of toch met een deel, want heel ons leven op enkele minuten is onmogelijk”, lacht Ginette.

“We zijn van plan om onze single ieder uur een keer te brengen en voor de nodige ambiance te zorgen. We hopen dat de mensen het refrein tegen dit weekend volledig kunnen meezingen. We willen iedereen echt gelukkiger dan gelukkig maken. We zijn ook van plan om in Roeselare zelf rond te wandelen en voor de sfeer te zorgen. Op zondag gaan we ook langs bij KW Danst waar we de ‘bouillabaise’ mee dansen.”

Wat de toekomst brengt, weten ze nog niet. “Op maandag moeten we een potje koffie gaan drinken bij ons moeder, maar daarna kunnen de mensen ons eventueel boeken. Op voorwaarde dat ze een proper toilet hebben”, stipt Ginette tot slot aan.

De clip van ‘Raf & Ginette’ is terug te vinden op Youtube.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier