Raf Dumoulin en Benoit Wittouck naar finale STEM-olympiade

We zien zorgcoördinator Hobie Dujardin, Benoit Wittouck, Raf Dumoulin en directeur Luc Vanbeselaere. (Foto TOGH)
Redactie KW

Raf Dumoulin (11) en Benoit Wittouck (11) van VBS De Ooievaar waren twee van de 23.981 Vlaamse leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar die deelnamen aan de voorrondes van de STEM Olympiade. Meteen schopten ze het allebei tot de top tien van alle deelnemers. Komende zaterdag mogen ze naar het ministerie van onderwijs in Brussel voor de finale.

In de STEM Olympiade kunnen leerlingen over heel Vlaanderen zich met elkaar meten wat betreft hun kennis over wetenschap en techniek. STEM staat immers voor Science, Technology, Engineering and Mathematics. VBS De Ooievaar nam voor de tweede keer deel aan de voorrondes. “We deden mee met onze kangoeroeklas”, zegt zorgcoördinator Hobie Dujardin. “Dat is onze groep kinderen die in de klas een beetje op hun honger blijven zitten qua extra uitdagingen. In de kangoeroeklas gaan we eenmaal per week werken rond bepaalde thema’s. Er hebben 23.981 leerlingen meegedaan. Van al die leerlingen zijn er 64 finalisten verkozen. Raf en Benoit zitten daarbij. Er waren drie leerlingen die één fout gemaakt hebben. Daar zat Raf bij, dus eigenlijk kun je zeggen dat hij een gedeelde eerste plaats haalde. Zeven leerlingen maakten twee fouten en daar hoort Benoit bij, dus dat is dan een gedeelde vierde plaats. Ik denk dat het vrij exclusief is dat je als school twee leerlingen kan afvaardigen naar de finale, zeker als dorpsschool.”

Vier proeven

De finale vindt plaats op zaterdag 30 november in de gebouwen van het ministerie van onderwijs in Brussel. Meester Hobie en directeur Luc Vanbeselaere gaan alvast mee om hun pupillen te steunen. “Eerst is er een schriftelijk onderdeel waarbij ze net als in de voorronde opnieuw zestien schriftelijke vragen voorgeschoteld krijgen”, legt Hobie uit. “Daarna zijn er nog vier praktische proeven rond elektriciteit, ICT, chemie en mechanica. Op basis daarvan zal er een winnaar uit de bus komen. Laat ons hopen dat het een van onze twee leerlingen zijn.” Directeur Luc Vanbeselaere is alvast zo fier als een pauw op Benoit en Raf. “Ik vind het belangrijk om de kinderen te benaderen vanuit de mogelijkheden die ze hebben”, zegt de directeur. “We zijn erin geslaagd om de afgelopen jaren een systeem te ontwikkelen dat we ook aan de behoeften van die heel knappe kinderen kunnen voldoen, zodat die kinderen niet schoolmoe worden. Dat zijn de gasten die de maatschappij zullen moeten hogerop brengen als ze volwassen zijn. Mochten ze daarvoor de kansen niet krijgen, dan zou dat heel jammer zijn.”

Raf is de zoon van Dieter Dumoulin en Kristien Depuydt. Yves Wittouck en Joke Gheeraert zijn de ouders van Benoit. De twee elfjarigen zijn alvast ambitieus. “We zijn volop aan het oefenen”, zegt Raf. “Een beetje de vragen van vorig jaar overlopen.” “Het is wel speciaal om hieraan te kunnen deelnemen”, pikt Benoit in. “Zoiets maak je niet veel mee in je leven. We zullen ons best doen om de eer van Poelkapelle hoog te houden.” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier