Raf Christiaens uit Kortrijk zoekt geld voor slachtoffers van tyfoon Haiyan

Redactie KW

De situatie op de Filipijnen is naar verluidt nog altijd dramatisch.

Op 8 november trok supertyfoon Haiyan over de centrale eilanden van de Filipijnen en liet daarbij een spoor van dood en vernieling achter. Kortrijkzaan Raf Christiaens is getrouwd met de Filipijnse Lotje Ramboy, ze hebben samen een dochter Laure. Raf richtte meteen na de ramp de website www.philippinecharity.be op om steun te betuigen aan de slachtoffers van de ramp in het geboortedorpje van zijn vrouw: Garawon.

Raf is nu op zoek naar sponsors of artiesten die een benefietoptreden willen organiseren ten voordele van de slachtoffers van de ramp.

“De huidige toestand is ronduit slecht”, vertelt Raf. “Alles is er verwoest en onbetaalbaar geworden. De inwoners kregen internationale hulp inclusief voedsel van Amerika, sommigen kregen een huisje en/of een boot. Maar dat geldt niet voor iedereen. En bovenal is het de corruptie die er overheerst: de rijken worden rijker, de armen worden armer. We kennen een organisatie die containers opstuurde met hulpmateriaal die al maanden geblokkeerde staan in de haven van Cebu omdat er schandalig hoge invoertaksen worden geëist. Daarom doen wij een oproep om alle hulp rechtstreeks naar familie of kennissen in de Filipijnen te sturen.” De familie van Lotje Ramboy is vooral geholpen met elektrisch houtbewerkingsmateriaal. “Wij zouden zo’n materiaal ook kunnen opsturen, maar dat kost geld en we hebben niets meer. We zijn dus verplicht te bedelen”, aldus Raf.

Intussen is het tyfoonseizoen opnieuw aangebroken. De inwoners van de Filipijnen leven in een constante angst en door de klimaatveranderingen kunnen mogelijks nog grotere rampen plaatsvinden.

(EDD-GF)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.