Radio klinkt deze zomer anders aan onze kust

Het beachhouse wordt ingeruild voor een pop-upstudio in het Maria Hendrika-park. (Foto Qmusic)
Redactie KW

Radiozenders als Qmusic en Radio 2 slaan elke zomer hun tenten op aan onze kust. Door de coronacrisis ziet dat er binnenkort anders uit.

Vooral voor Qmusic is de crisis een serieuze aderlating. Vorig jaar mocht hun beachbar zo’n 275.000 bezoekers verwelkomen. Een groot deel daarvan zakte af tijdens hun befaamde Sunset-concerten. Door de coronacrisis wordt de pop-upbar niet opgesteld, maar werd er een alternatief gevonden, wat verderop in Oostende.

Vanaf 6 juli wordt het Maria Hendrikapark de uitvalsbasis van de radiozender. Zes weken lang zetten ze er de zogeheten Q-Hotspot neer, waar ze elke dag van 6 uur tot 18 uur radio maken. In samenwerking met het Filmfestival Oostende organiseren ze elke dinsdag Movie Nights, en wordt vrijdag Music Night met live optredens. Bovendien mag elke dag één duo overnachten in het Maria Hendrikapark, in de Q-Bubble.

Het concept is overigens niet naar de zin van het dierenasiel Blauw Kruis van de Kust, dat op een boogscheut van het park ligt. Vooral dat er geen overleg werd gepleegd, schoot in het verkeerde keelgat. Zij vrezen overlast. Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) benadrukte de duidelijke afspraken die gemaakt werden. Er is intussen ook een online petitie opgestart tegen de komst naar het Maria Hendrikapark.

Kim Debrie polst bij BV's naar hun zomervakantieherinneringen. (Foto VRT)
Kim Debrie polst bij BV’s naar hun zomervakantieherinneringen. (Foto VRT)

Even verderop, in Middelkerke, is Kim Debrie doorgaans te gast met Plage Préférée op Radio 2. Daarbij maakt ze lange strandwandelingen met bekende gasten.

Het strand wordt nu ingewisseld voor Zot Veel Vakantie, waarbij ze elke dag van 9 uur tot 12 uur op andere plekken in Vlaanderen vertoeft.

Ze komt dus niet elke dag naar de kust, maar haar kustreporter Stefaan Struyve doet dat wel. Hij brengt verslag uit van het leven aan de kust.

De Zomers van

Babbels met BV’s doet ze wel nog. Zo duikt ze wekelijks in het vakantiegeheugen van een bekende Vlaming in De Zomers van. Dat programma hoor je elke zondagochtend van 9 uur tot 10 uur, telkens vanuit een andere badstad. In juli is dat met James Cooke in Oostende, Niels Destadsbader in Middelkerke, Leah Thys in De Panne en Frances Lefebure in Blankenberge. In augustus praat ze met Bart Kaëll in De Haan, Astrid Coppens in Knokke, Jelle Cleymans & Jonas Van Geel in Nieuwpoort en Sven De Ridder in Westende.

En nog meer West-Vlaams plezier krijgen we met Radio 2-presentator Jens Lemant. Hij gaat elke middag met de luisteraars op zoek naar verborgen plekken in West-Vlaanderen.

Tenslotte vindt het jaarlijks groots muzikaal feest, de Radio 2 Zomerhit, niet plaats, of toch niet in de feestelijke vorm die we gewoon zijn. Er wordt gewerkt aan een interactieve versie en op de radiozender zal er ook ‘afgeteld’ worden naar de zomershow in kwestie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier