RADIO 8000 (11): Madfingaz uit Brugge is opnieuw de beste partyrocker van het land

Madfingaz uit Brugge verlengde dinsdagnacht zijn titel als beste partyrocker van België. (Foto GF)
Redactie KW

In Radio 8000 heeft KW.be elke woensdag een babbel met een West-Vlaamse muzikant, deejay, programmator of producer. Deze week is dat deejay Madfingaz, het alter ego van Christopher Torres uit Brugge.

WIE?

Op de identiteitskaart van Madfingaz staat de naam Christopher Torres. Deze 26-jarige deejay groeide op in Aalst, waar zijn moeder een café uitbaatte. Na een periode in Gent dreef de liefde hem drie jaar geleden naar Brugge. Zijn pseudoniem verwijst naar zijn vingervlugge manier van scratchen, waarmee hij steevast indruk maakt.

WAAROM?

Madfingaz kroonde zich dinsdagnacht voor het tweede jaar op rij tot beste partyrocker van het land. De 26-jarige Bruggeling verlengde zijn nationale titel in de Red Bull Tre3style, een wereldwijde deejaycompetitie waarin deejays minstens drie stijlen met elkaar moeten mengen. Tijdens de finale, die plaatsvond in de Culture Club in Gent, toonde hij zich de beste. Moiek (Oliver Steen) uit Brugge eindigde als derde.

1. Tweemaal op rij winnen, wat is je geheim?

“De overwinning werd me zeker niet in de schoot geworpen, want ook de tegenstand was super. Iedereen was op en top voorbereid, beschikt over de juiste skills en is technisch heel goed. Maar je mag nooit vergeten dat je bij zulke wedstrijden je publiek een verhaal moet vertellen : rustig opbouwen naar een climax en dan weer naar een rustpunt keren. Daarin was ik misschien anders dan de rest. Van hiphop ging ik naar reggae, house, rock, drum ‘n bass om te eindigen bij enkele classics. Daar heb ik een samenspel van gemaakt, alles op één lijn gezet en hier en daar een humoristische toets gestoken. Neen, makkelijk is deze stijl van deejayen zeker niet, want het is constant zoeken hoe je snelle in trage nummers en de verschillende stijlen in elkaar moet laten overvloeien. Je mag rekenen dat ik toch al anderhalve maand aan die set van een kwartier – die gebaseerd is op mijn set tijdens de vorige wereldfinale in Toronto – bezig was, waarbij ik zelfs tot op het laatste moment heb zitten twijfelen of alles wel goed zat.”

2. De juryvoorzitter was niemand minder dan DJ Jazzy Jeff, bij niet-muziekkenners misschien bekend als de sidekick van Will Smith in de populaire tv-reeks ‘The Fresh Prince of Bel-Air’. Wat was zijn reactie?

“De reacties van de jury, waar onder meer ook TLP in zat, waren overweldigend. Ik geloof dat ik 280 op 300 punten heb gekregen. Ze zeiden dat ik echt met kop en schouders boven de rest uittorende, dat ik ‘the top of the iceberg’ was. Als je zulke reacties krijgt van de mensen waar je zelf naar opkijkt… En DJ Jazzy Jeff is echt een topgast. Ik heb hem vorig jaar, tijdens de wereldfinale in Canada, leren kennen. Voor zo’n bekende, Grammy-winnende artiest te zijn, is hij echt heel ‘down to earth’. Hij luistert écht en is oprecht geïnteresseerd in je verhaal en je mening. Wil je een foto, dan zal hij daar met plezier tijd voor vrijmaken. En neem je dan 10 of 100 foto’s, dat maakt voor hem niets uit. Zelf hebben we vooral gepraat over zijn ervaringen als juryvoorzitter en de verschillende finales die hij al heeft en nog moet beoordelen.”

3. De prijs was 1.000 euro. Wat zal je daarmee aanvangen?

“Als ik heel eerlijk ben : die cheque interesseert me niet. (lacht) Het is een leuk extraatje, maar ik nam vooral deel voor de ervaring, voor de liefde voor de muziek. De mooiste beloning was de reactie van het publiek. Het dak van de Culture Club ging er echt volledig af. Voor een deejay is dat het beste gevoel te wereld. Toen ik na mijn set naar mijn kleedkamer stapte, kreeg ik om de vijf seconden wel een felicitatie of een schouderklopje. Ik wist niet wat me overkwam, ik wist niet wat ik teweeg had gebracht.”

4. Nu is het opbouwen naar 1 augustus, de wereldfinale in Azerbeidzjan. Je kan bogen op je vorige ervaring. Wat verwacht je nu?

“Ik verwacht om opnieuw tegen de beste van de beste uit te komen. Maar dat was ook mijn doel tijdens de Belgische finale: ik wou winnen om opnieuw die toppers, met al hun verschillende stijlen, te mogen ontmoeten. In Toronto werd ik zevende en mocht ik net niet deelnemen aan de finale tussen de beste zes. Maar dit jaar ben ik vastberaden om te mee te knokken voor de overwinning. Ik wil mezelf en België presenteren aan de wereld. Daarvoor zal ik deze set nog strakker maken en daarnaast een compleet nieuwe set in elkaar boksen voor de eventuele hoofdset.”

5. Je draait nu al tien jaar plaatjes. Wat is ‘the next step’?

“Op mijn zestiende draaide ik voor het eerst plaatjes op een feestje. Maar de liefde voor muziek kreeg ik al eerder, in het café van mijn moeder in Aalst. Daar draaide ze volop motown – van Marvin Gaye tot The Supremes – en heb ik allicht het gevoel voor ritme opgepikt. Intussen ben ik tien jaar verder en nu, na deze tweede overwinning, besef ik : dit is mijn mijn droom, dit is mijn talent, hier wil ik nu ten volle voor gaan. Ik ga proberen om hier als zelfstandige mijn fulltimejob van maken. Vroeger werkte ik in het hout : ramen, deuren, kasten en keukens… Maar nu wil ik me enkel nog focussen op mijn hobby. Stel je voor dat ik met mijn vinger of hand in een machine geraak en ik zou moeten stoppen met mijn passie…”

(Olivier Neese)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.