Radestraat bezint zich over bezwaarschrift na overlegmoment met Unilin

Amper een zestal inwoners van de Radestraat in Desselgem trok uiteindelijk naar Unilin Insulation aan de Waregemstraat. (foto HDV)
Redactie KW

Dinsdagmorgen trok een zestal inwoners van de Radestraat uit Desselgem naar Unilin Insulation aan de Waregemstraat. Vorige week was er even paniek bij het buurtcomité over de komst van een nieuwe chemische installatie, maar uiteindelijk bleek de schrik ongegrond te zijn. De buren bezinnen zich nu over de intrekking van hun bezwaarschrift.

De inwoners van de Radestraat toonden zich bezorgd over een hernieuwing van de omgevingsvergunning van Unilin Insulation. Op de website van de stad en het omgevingsloket staat weliswaar dat het om een hernieuwing van de bestaande milieuvergunning gaat, maar enkele passages baarden de bewoners toch zorgen. Zo is er sprake van een nieuwe chemische installatie die lawaai, trillingen en chemische uitstoot veroorzaakt. De buren zijn op zich niet tegen de isolatiefabriek, maar stelden zich vragen bij de manier waarop deze vergunning aangevraagd werd. “We voelen ons als wijk een beetje koud gepakt. Slechts een heel klein aantal omwonenden heeft een brief met een woordje uitleg gekregen. Aan de buitenkant van het bedrijf hebben we nergens de kenmerkende gele aankondiging voor de aanvraag van een omgevingsvergunning gezien”, klonk het bij de buren.

Bezorgdheden wegwerken

Unilin benadrukt dat de aanpassingen minder groot zijn dan ze lijken. “Eigenlijk stelt dit dossier niet zoveel voor. We hebben er simpelweg niet aan gedacht dat deze omgevingsvergunning zo’n protest zou opwekken”, zegt chief sustainability-officer Tino Mulle. “Hier komt het op neer: een van onze grondstoffen die we extern aankopen, zal nu in onze eigen fabriek geproduceerd worden. We nemen een installatie van onze Duitse leverancier over en plaatsen die in onze bestaande fabriekshallen.” Om alle bezorgdheden weg te werken, nodigde de directie van Unilin alle buren uit naar een overlegmoment dat dinsdagochtend plaatsvond. Directeur Lieven Malfait en duurzaamheidsverantwoordelijke Tino Mulle namen er de tijd om de zes buurtbewoners die opdaagden een woordje uitleg en een rondleiding te geven.

Ofwel laten we het bezwaarschrift vallen, ofwel volgen er aanpassingen

“Het toelichtingsmoment is goed verlopen”, reageert Nicolas Six van het buurtcomité. “De directie heeft de tijd genomen om de punten uit ons bezwaarschrift te bespreken. We hebben hier een positief gevoel bij en appreciëren het dat Unilin zich engageert om uitleg te geven.” Ook Tino Mulle van Unilin blikt tevreden terug op de ontmoeting met de buren. “Zoals verwacht hebben deze mensen eerder gereageerd vanuit onwetendheid. De angst bestond dat het om een grote ingreep ging, maar eigenlijk stelt de nieuwe installatie niet zoveel voor. We hopen dat alle bezorgdheden bij hen weg zijn en zullen hen in de toekomst op de hoogte houden.”

Metingen

Het is echter nog niet duidelijk of het bezwaarschrift daarmee ten grave gedragen wordt. “Daarover zullen we met alle buren nog even de hoofden bij elkaar steken op het pleintje. Ofwel laten we het bezwaarschrift vallen, ofwel volgen er aanpassingen”, legt Nicolas Six uit. “We kijken nu eigenlijk vooral naar de stad en de provincie. In de omgevingsvergunning is er namelijk sprake van metingen van geluid en luchtkwaliteit en we willen graag garanties dat die testen er effectief en op korte termijn komen”, klinkt het.

Eind deze week of begin volgende week gaat ook het schepencollege nog langs bij Unilin Insulation om de zaak te bespreken. (Pieterjan Neirynck)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier