“Racisme wordt op die manier aangewakkerd in plaats van in de kiem gesmoord”

© (Foto JC)
Redactie KW

Het bestuur van de Nationale Vereniging Miliciens en Beroepsmilitairen van België, afdeling Noord- en Midden-West-Vlaanderen, reageert op de beeldenstorm die momenteel aan de gang is in ons land.

Voorzitter Geert Messiaen neemt het woord. “Een anonieme 14- en 16-jarige zijn recent een petitie gestart voor het slopen van monumenten, dit in navolging van de Black Lives Matter. In ons land groeide het uit tot een stormloop met het vernietigen, beschadigen en bekladden van standbeelden van Koning Leopold II, zelfs Koning Boudewijn moet eraan geloven. Het gaat hem weliswaar om een kleine minderheid die het goed bedoelde van Black Lives Matter heeft omgekeerd tot haat en woede, om zich te keren tegen de maatschappij van vandaag . Elke zin voor maat en onderscheid is verloren. Het is een ravage van vandalisme geworden. Gelukkig heeft de overgrote meerderheid van de bevolking de boodschap van Black Lives Matter wel begrepen. Racisme moet inderdaad worden aangepakt en geduid worden in de geschiedenis. Dat het kolonialisme indertijd, waar ook ter wereld, zwarte bladzijden in de geschiedenis heeft beschreven , is ongetwijfeld een feit.”

“Het waardevolle van geschiedenis is echter om er lessen uit te trekken, niet om alles wat er naar verwijst te beschadigen, te vernietigen of te slopen. Het verleden kan dan ook nooit vergeten, gedeleted of gesloopt worden, zelfs ook voor monumenten die stille getuigen zouden zijn van een tijdperk van onderdrukking. De aanval op standbeelden van het Vorstenhuis vraagt een kordaat optreden van het beleid, van onze politiediensten, gepaard gaande met een grondig onderzoek en bestraffing.”

Ondertussen doet het bestuur van NMVBB met verder ook Ronny Vandamme, Jos Bogaerts en Jemmy Sierens als leden een oproep naar de overheid. “Laat de voorbijganger zich een oordeel vormen. Plaats desnoods de beelden in een openluchtmuseum. Maar laat dit vandalisme vervolgen en bestraf het. Zo niet blijft extreemrechts in stilte genieten en wordt racisme aangewakkerd in plaats van in de kiem gesmoord.”

(SBR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.