Raamtekeningen fleuren zomerse kunstroutes in Moorsele, Wevelgem en Gullegem op

Flore Deman aan het werk in de bib. © SLW
Stefaan Lernout

Deze zomer zal je zowel in Moorsele, Wevelgem als Gullegem langs kunstwerken kunnen fietsen. Naast de zes muurschilderingen, de twaalf versierde elektriciteitscabines en kunstenparcours Contrei zijn er nu zeventien raamtekeningen die door beginnende en gevestigde illustratoren worden aangebracht doorheen de gemeente.

17 bekende en minder bekende illustratoren maken de komende weken raamtekeningen bij handelaars of aan gemeentelijke gebouwen in Moorsele, Gullegem en Wevelgem. “Ze doen dat in functie van de zomerkunstroutes die we momenteel voorbereiden, een in elke deelgemeente”, licht schepen van Kunst Kevin Defieuw (CD&V) een tipje van de sluier. “Die zullen vanaf 11 juli de fietsers langs tal van kunsthaltes leiden. Het gaat zowel om vaste kunst en om tijdelijke kunstwerken langs het parcours.”

Bij de illustratoren die de ramen bewerken zitten onder meer lokale talenten zoals Murlie en Ellen Loncke, ook bekend als Lemon Lizzie en illustratoren uit de regio zoals Wouter Schoutteten (Het Graafschap in Ledegem), Annelies Fraeyman (Illustra’lies uit Deerlijk) en Yelle De Knock (met roots in Heule).

“Ook Jonge grafisch ontwerpers en illustratoren zoals Rosalien Helsen, Liesbet Delvoye, Eva Baete, Tineke Vandenabeele en Eline Gheysens kregen de kans om een van de ramen te illustreren”, gaat schepen Defieuw verder. “Verder nodigden we ook gevestigde waarden zoals Bert Dombrecht, Xavier Truant, Flore Deman en Penelope Deltour uit om mee te werken aan dit project.”

Leen Pattyn en Kurt Vandewaelle zijn alvast heel tevreden met het kunstwerk op de ramen van Arvatex.
Leen Pattyn en Kurt Vandewaelle zijn alvast heel tevreden met het kunstwerk op de ramen van Arvatex.© SLW

Flore Deman uit Waregem is illustratrice en maakt twee witte pentekeningen. Een vind je op het raam van kledingwinkel Arvatex in de Kortrijkstraat. “We gingen graag in op het voorstel van de gemeente”, zegt Kurt Vandewaelle van Arvatex. “We hebben grote ramen, plaats genoeg voor wat kunst.”

Voor de Bib in’t Park liet Flore Deman zich dan weer inspireren door de natuur. “Ik gebruik een drietal vensters waarop ik het lezen en de natuur combineer. Raamschilderen is trouwens heel coronaproof“, zegt ze. “Ik kreeg heel wat aanvragen binnen, kunst van binnen naar buiten uit.”

Tijdens het schilderen mocht ze al op heel wat belangstelling rekenen van de bibliotheekbezoekers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier