Raakvlak verkoopt archeologische naaktkalender voor Warmste Week

© WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Schepen Nico Blontrock en Pascal Ennaert, voorzitter van Raakvlak, kochten maandag de eerste twee exemplaren van de naaktkalender 2020 die de archeologische dienst in het kader van de Warmste Week aan de man en vrouw brengt. “Een absolute must-have voor de erfgoedliefhebber, en een ideaal cadeautje voor onder de kerstboom”, aldus Caroline Landsheere van Raakvlak.

Voor alle duidelijkheid gaat het hier niet om een kalender vol naakte archeologen. “Het gaat om naakt dat afgebeeld staat op twaalf échte archeologische voorwerpen uit Brugge en het Ommeland. We zijn dus zelf níet uit de kleren gegaan”, glimlacht Caroline.

Met gevoel voor humor

De naaktobjecten in de kalender dateren allemaal uit de middeleeuwen, het vroegste uit de dertiende eeuw. “We plozen hiervoor onze databank uit aan de hand van passende zoekwoorden. ‘Naakt’, ‘fallus’, ‘borst’, ‘fluitje’… Zo zijn we tot deze verbeeldingsrijke collectie gekomen, die ook duidt op de humor van vroeger. Neem nu dit roomkannetje, bijvoorbeeld: de room kwam door het ‘fluitje’ naar buiten. De mensen in de middeleeuwen waren dus lang niet zo preuts als we altijd denken”, aldus nog Caroline Landsheere.

Ook Nico Blontrock was blij dat hij zelf niet voor de naaktkalender hoefde te poseren. “Fantastisch hoe deze archeologische vondsten ons ook vertellen hoe het in de middeleeuwen met de zeden was gesteld”, zegt hij. De opbrengst van de kalender gaat naar de Brugse vzw UNIE-K, die zorg en ondersteuning biedt aan volwassenen met een beperking.

Slechts 500 exemplaren

“Met onze naaktkalender slaan we dus twee vliegen in één klap: we brengen archeologie op een ludieke wijze tot bij een breed publiek, én we steunen er het goede doel mee”, besluit voorzitter Pascal Ennaert. De kalender werd gedrukt op slechts 500 exemplaren. “Het is dus een collector’s item”, besluit schepen Nico Blontrock.


Jouw exemplaar bestellen, kan via overschrijving van 10 euro naar Raakvlak op het rekeningnummer BE79-0910-1283-3533 met vermelding ‘Kalender 2020’ en een mailtje met je adresgegevens naar info@raakvlak.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier