Raad van State geeft harde kern PSG gelijk: combiregeling sneuvelt voor… drie supporters

Supporters van PSG. © Getty Images
Redactie KW

De Raad van State heeft beslist dat de opgelegde combiregeling voor drie supporters van PSG sneuvelt. Dat bevestigt Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “De andere opgelegde veiligheidsmaatregelen blijven wél van kracht”, aldus De fauw. Bij de politie blijven ze echter wel waakzaam.

Afgelopen vrijdag besloot de harde kern van PSG een advocaat onder de arm te nemen en richting Raad van State te trekken. Volgens hun advocaat kon burgemeester De fauw niet zomaar de maatregelen opleggen. “Hij moet een concreet gevaar voor de openbare orde aantonen”, aldus meester Chomé.

Ook hekelde hij dat de beslissing niet proportioneel is ten opzichte van de fundamentele vrijheden. En hij wees op discriminatie, omdat er voor de supporters van het Turkse Galatasaray minder strenge maatregelen waren bij de voorgaande thuismatch van Club in de Champions League. De Raad van State gaf de supporters maandagmiddag een heel klein beetje gelijk en besliste de opgelegde combi-regeling op te schorten. Opvallend: dat is slechts voor drie supporters het geval, namelijk zij die effectief naar de Raad van State trokken. De rest van de PSG-fans moet de combiregeling wél volgen.

Korpschef Dirk Van Nuffel is opgelucht dat niet de volledige combiregeling sneuvelt. “In dat geval hadden we ons volledig moeten heroriënteren. Dat is nu gelukkig niet zo. Al blijven we absoluut op onze hoede”, aldus Van Nuffel.

De ‘kleine’ overwinning bij de Raad van State betekent dus niet dat ze in Brugge plots op beide oren slapen. Sterker nog: de kans op problemen is wellicht groter dan voor de wedstrijd tegen Galatasaray. De reden daarvoor is dat de Franse supporters meer als ‘groep’ optreden, terwijl de Turkse fans van overal kwamen en elkaar in de meeste gevallen niet kenden. De politie blijft voor, tijdens en na de wedstrijd dan ook heel waakzaam. “We willen trouwens benadrukken dat enkel die drie Franse supporters zich in de binnenstad mogen begeven als ze in het bezit zijn van een toegangsticket voor de wedstrijd. Voor alle andere PSG-fans blijft dat verboden. De Raad van State heeft dat artikel bevestigd”, besluit korpschef Dirk Van Nuffel.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier