Quiz ‘De Slimste van Desselgem’ op weg naar jubileumeditie voor het goede doel ‘t Kelderke

KWB Desselgem is klaar voor een nieuwe quiz. Boven: Henny Desmaele, Nathalie Vanhaverbeke, Geert Coussement en Jan Decloedt. Onder: Louise Delbeke, Lotte Lavaert en Chloë Clauws. © PNW
Redactie KW

Over exact één week gaat KWB Desselgem al voor de veertiende keer op zoek naar ‘De Slimste van Desselgem’. De jaarlijkse quiz kent opnieuw een succeseditie, want het evenement is zo goed als uitverkocht. “Met 48 deelnemende ploegen botsen we bijna op de maximumcapaciteit”, klinkt het bij de organisatie.

Al veertien jaar gaat de Desselgemse KWB-afdeling op zoek naar de slimste club, vereniging, straat of wijk van de Waregemse deelgemeente. Jaar na jaar stijgt het aantal deelnemende ploegen, maar veel rek zit er niet meer op de capaciteit. “We zitten momenteel aan 48 ploegen en 50 is het absolute maximum. Het is bijna onmogelijk om nog meer tafels met vier deelnemers binnen te krijgen in ontmoetingscentrum De Coorenaar”, vertelt medeorganisator Jan Decloedt.

Hoog tijd om op zoek te gaan naar de sleutel van het succes achter ‘De Slimste van Desselgem’. En elke quizzer weet het: alles staat of valt met het concept en de vragen. “Het concept van de quiz is altijd ongeveer hetzelfde en het organiserend team was dat lange tijd ook“, vertelt Jan. “In het begin waren de vijf KWB-leden daarvoor verantwoordelijk: Geert Vandorpe, Gery Lambrecht, Henny Desmaele, David Vanlancker en Geert Coussement. Ikzelf sloot pas bij de tweede of derde editie aan.”

“Lange tijd liep dat goed, maar we ondervonden steeds meer dat we tot dezelfde soort vragen kwamen. Het was daarom nodig om eens andere insteken te vinden”, vult Henny aan. Daarom kreeg de kernploeg vorig jaar versterking van Nathalie Vanhaverbeke, Lotte Lavaert, Louise Delbeke en Chloë Clauws.

Via Chiro

Die laatste drie werden gerekruteerd via Chiro Horizon Desselgem, met wie KWB jaarlijks ‘Dwars Door Desselgem’ organiseert. “Door de vervrouwelijking zijn we erin geslaagd om eens tot een andere mix van vragen te komen. En we kregen daar best wel goede reacties op”, stelt de 23-jarige Louise.

Het is bijna onmogelijk om nog meer tafels binnen te krijgen

Maar hoe gaat het team nu concreet te werk? “Alles begint met onze eerste vergadering in september. Dan bepalen we de algemene structuur van de quiz”, gaat Jan verder. “We werken altijd volgens het principe van drie keer drie ronden. Er zijn ook altijd een aantal vaste rondes die jaarlijks terugkeren: de opwarmronde aan het begin, de inzetronde waarbij teams punten kunnen geven aan een bepaald thema en de laatste ronde. In die ronde krijgen de deelnemers verschillende reeksen met foto’s, die variëren in moeilijkheid en waarbij ze moeten gokken.”

“Tijdens die vergadering bepalen we ook een aantal themarondes. Daarna kan de zoektocht naar vragen beginnen. Iedereen krijgt een kleine maand de tijd om vragen samen te zoeken en tegen begin oktober komen we opnieuw samen. Bij die tweede samenkomst leggen we de vragen bij elkaar en brainstormen we verder”, zegt Jan, die daarna een basisvolgorde van de quiz opmaakt. “En in de volgende vergaderingen houden we ons dan bezig met afwerken en finetunen.”

Volgend jaar is het tijd voor de vijftiende editie van ‘De Slimste van Desselgem’. “Een feesteditie? Dat weten we nog niet precies, maar er komt zeker een vervolg”, zegt Jan. Ook op een zucht van de jubileumeditie blijven de organisatoren zich inzetten voor het goede doel. “Het ene jaar zamelen we droge voeding in, het andere jaar speelgoed. Dit telkens voor ‘t Kelderke uit Waregem. Onze deelnemers krijgen er gratis antwoorden voor en wij kunnen die vereniging steunen. Een win-winsituatie.” (PNW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier