Quirian (17) vindt obus met metaaldetector

De obus. © Quirian Lamelyn
Redactie KW

Quirian Lamelyn heeft naast voetbal een echte passie voor geschiedenis en dat leidde zondag tot een speciale vondst in de bosjes naast de Spuikom. Daar vond Quirian een obus. De 17-jarige Oostendenaar was op pad met zijn metaaldetector toen hij de ontdekking deed. “Het is de eerste obus die ik vind, dat is wel cool.”

Op zijn twaalfde had Quirian al zijn eerste metaaldetector, waar hij samen met zijn papa mee op stap ging. “Eerst was het iets waar hij sporadisch mee bezig was”, vertelt vader Bruno Lamelyn. “De laatste jaren is hij er weliswaar fervent mee bezig. Hij spaarde zelf centen bijeen om een beter toestel te kopen waarmee hij ook meer vondsten kon doen.” Zondag ging hij op pad naast de spuikom. “Die betonblokken aan de Spuikomlaan zijn overblijfselen van een kraan waarmee vliegtuigen in het water werden gezet. De gaten die er inzitten werden er aangebracht om ze op te blazen, maar dat is er niet van gekomen. Ik vond het wel interessant om hier eens te komen zoeken. Op de kaart zag ik dat er hier verderop ook nog loopgraven zijn geweest”, vertelt Quirian, die in zijn laatste jaar Humane wetenschappen zit.

Hij verwachtte echter niet om een obus te vinden, maar hij herkende het onmiddellijk. “Het is best wel een coole vondst. Hij stak voor een stuk gewoon uit boven de grond. Ik heb er veel over gelezen. De koperen ring was al verwijderd waardoor het waarschijnlijk niet schadelijk is, maar we hebben voor de zekerheid toch de politie gebeld”, vertelt de jongere. De politie kwam ter plaatse en zette een zone af tot Dovo kwam. “Zelfs als het springtuig al afgegaan is, kunnen er nog restanten inzitten. Iemand is zo al zijn hand kwijtgespeeld. We leren Quirian dan ook dat hij altijd op veilig moet spelen”, zegt papa Bruno.

Quirian is gefascineerd door geschiedenis. “Ik heb al kogels, musketkogels, hulzen en knopen uit de Eerste Wereldoorlog gevonden, maar ook geld.” Het gezin woont op de site van het militair hospitaal, het ideale terrein om aan de slag te gaan. “In de duinen achter het militair hospitaal liggen heel veel kogels en hulzen tot zelfs knopen van Amerikaanse militairen”, zegt hij. Het is geen verrassing dat Quirian archeologie wil studeren.

Gouden ring

“Het is leuk om te zien hoe hij zelf op onderzoek gaat als hij iets gevonden heeft. Soms vragen we ons af waarom er bijvoorbeeld knopen van Amerikanen hier liggen, maar Quirian vindt altijd wel een logische verklaring. Vorige week zijn we nog naar Veurne getrokken na een artikel over een verdwenen fort”, vertelt vader Bruno. Zo’n metaaldetector kan natuurlijk ook eens van pas komen. “Hij heeft één keer zelfs een gouden ring gevonden. Een kennis van ons was zijn ring verloren aan de kust. Ze wisten dat wij een metaaldetector hebben en ze vroegen onze hulp. Na drie keer langsgaan kon Quirian de ring bovenhalen”, besluit Bruno trots.

(LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier