Quinten (7) zoekt al een week naar zijn 45 duiven: “Elke avond schudt hij met zijn potje in de hoop dat ze terugkomen”

Quinten (rechts) met zijn broertjes Leythen (midden) en Djayden die de map met ringnummers toont. © GF
Redactie KW

De kleine Quinten uit Hooglede, maar afkomstig van Handzame, is zot van zijn duiven. “Hij wilde ermee trainen om te kunnen meedoen aan wedstrijden”, vertelt zijn papa Jurgen, die zelf ook wel van die vogels houdt. Maar vorige week gebeurde het ondenkbare. Voor de eerste keer zette Quinten zijn duivenkot open en net toen passeerde er een andere groep duiven.

Jurgen Crevits hield een paar duiven uit liefhebberij, maar bij zoon Quinten groeide de passie voor de duivensport. “Hij was vooral benieuwd of hun duiven ook terug naar hun kot zouden vliegen. Hij keek ook met grote ogen toen duiven op verplaatsing werden gelost. Je zag dat hij erdoor gefascineerd was.” En dus besliste het gezin om het duivenkot uit te breiden met 45 duiven. Mama Melissa volgde het vanop afstand en zag vooral dat haar zoontje heel gelukkig was. “Het was het eerste waar hij naar vroeg wanneer hij zijn ogen opende. Zijn broertjes trok hij ook mee naar het duiventil.”

Meegezogen

En dan was de grote dag aangebroken. Vorige week woensdag mocht Quinten voor de eerste keer het duivenhok openen. 45 vogels kozen de vrijheid, maar werden meteen meegezogen door een andere groep die net passeerde. Sindsdien is er geen enkel spoor meer van Quintens duiven. “Elke dag schudt hij met zijn potje in de hoop dat er toch een paar terugkeren”, vertelt Melissa. “Wanneer we in de auto zitten en we zien een duif moeten we altijd stoppen om te zien of het één van de zijne is. Het is zo jammer voor onze Quinten.”

Papa Jurgen slaakte meteen een noodkreet via Facebook, maar voorlopig zonder resultaat. “Er kwam wel wat reactie op, maar het waren niet onze duiven. Laat ons hopen dat ze alsnog terugkeren want we waren er aan gehecht.”

Of die kans reëel is, betwijfelen ze bij de Belgische Duivenbond. “De kans bestaat dat er alsnog één of een paar zullen terugkomen, maar alle 45 lijkt me onmogelijk”, klinkt woordvoerder Jef Cuypers realistisch. “Vermoedelijk zijn er in de vlucht een paar gesneuveld. De solidariteit onder de duivenmelkers is groot. Op onze website www.kbdb.be hebben we een speciale link waar je de gegevens van verdwaalde duiven kan ingeven. Onze bond overkoepelt 17.000 leden. Zo goed als zeker zullen er ook nog een paar in een ander duivenkot zijn beland. Een duif vliegt op oriëntatie. Je moet het dier voorzichtig trainen door de afstand steeds te vergroten. In één uur tijd kan een duif tot 100 kilometer vliegen. Quintens vogels kunnen dus al een eindje verderop zitten. We duimen mee en ik raad de ouders aan om zich snel te registreren zodat we het mee in het oog kunnen houden.”

Jurgen geeft nog mee dat de duiven allemaal geringd zijn en nog een extra gekleurde ring hebben. Je kan ze dus gemakkelijk herkennen. Wie een duif gevonden heeft, mag het ringnummer steeds bezorgen aan Jurgen via deze link https://www.facebook.com/jurgen.crevits.50 (GUS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier