Quindo kaapt 92.2 FM voor 58 uur Radio Sinksen: maak kennis met de vier radiostemmen

Medialab Quindo heeft er zin in. We herkennen v.l.n.r. Bo Slambrouck, Emilie De Clerck en Broos Claerhout. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Dit weekend is het zover: Sinksen in de Wolken! Geen Sinksenfeesten zoals de Kortrijkzanen ze gewoon zijn, wel een alternatieve versie waaraan iedereen kan deelnemen vanuit zijn kot. Volgen kan via livestream of via de radio. Medialab Quindo kaapt met Radio Sinksen immers 58 uur lang de frequentie 92.2 FM. “We willen de feesten tot bij de Kortrijkzanen brengen en hen verbinden, waar ze ook zijn”, aldus coördinator Broos Claerhout (28).

Zoveel mogelijk Kortrijkzanen aan het feesten krijgen in hun eigen bubbel. Dat is de bedoeling van Broos Claerhout, Emilie De Clerck (26) en Bo Slambrouck (26) van medialab Quindo. “We beginnen zaterdagavond om 18 uur en gaan door tot maandagnacht 3 uur”, legt Broos uit. “We wisselen af tussen straffe programma’s, heuse sinksenshows en toffe dj’s.”

Verschillende organisaties, die anders de sfeer maken op de Sinksenfeesten, krijgen nu de kans om hun ding te doen op de radio. “En dat gaat heel breed”, aldus Broos. “Zo krijgen de medewerkers van de bibliotheek ‘s ochtends een literair uurtje met ‘Ochtendhore’ en werken we samen met seniorenradio Boema. Maar we draaien evengoed een live-set van DJ Lotto en de Compact Disk Dummies. Ook het openingsspektakel zal je integraal bij ons kunnen volgen en rockrally Road Rock organiseert de finale van hun wedstrijd zelfs bij ons. Luisteraars zullen mee kunnen beslissen over de winnaars.”

Technische uitdaging

Ook de vaste vrijwilligers van de radio krijgen de kans om hun ding te doen. Zo voorziet ‘Weerklank’ in de behoefte aan experimenteel klassieke muziek. En ook de studenten journalistiek van de Hogeschool West-Vlaanderen dragen hun steentje bij. “Zij zullen nieuwsbulletins voorzien”, aldus Broos. “En natuurlijk blijven we niet de hele tijd in de studio aan het Conservatoriumplein plakken. Onze mobiele studio vat post in de Schouwburg en we hebben een team van reporters dat overal bij zal zijn. Dit wordt voor onze radio een immense technische uitdaging waarbij we het beste van onszelf zullen geven!”

Om dat alles aan elkaar te praten, lanceerde de jongerenradio een oproep, waarop 35 inzendingen volgden. Daaruit werden vier presentatoren gekozen. Babette Defoort, Siebelijn Dewulf, Nele Bille en Jari Minne warmen vrijdag alvast hun stemmen op.

Babette Defoort (22) uit Heule: “Later graag iets met radio doen”

Quindo kaapt 92.2 FM voor 58 uur Radio Sinksen: maak kennis met de vier radiostemmen
© AN

Ook Babette is niet onervaren als het op radio maken aankomt. Ze rondde pas enkele dagen geleden haar master journalistiek aan de Universiteit van Gent af en presenteert al drie jaar de ochtendshow op studentenradio Urgent.fm. “Toen mijn papa de oproep van Quindo in het stadsmagazine zag, bracht hij me meteen op de hoogte”, vertelt ze. “Ik wil graag iets met radio doen later, en wilde dan ook per se mijn kandidatuur insturen. Het filmpje moest wel heel snel in een blokpauze gemaakt worden. Diezelfde week moest mijn thesis immers klaar zijn. Ik was dan ook aangenaam verrast toen ik te horen kreeg dat ik geselecteerd was om Radio Sinksen te presenteren”, klinkt het enthousiast. “Stress heb ik nog niet echt. Misschien de eerste minuut een beetje, als het programma begint. Maar dan is het ‘gaan als een trein’. Ik heb wel wat ervaring en presenteer gewoon super graag!” Babette roept ook iedereen op om te stemmen voor de Sinksen Top 30, dat kan via de website van Quindo.

Nele Bille (32) uit Ieper: “Dit maakt mij oprecht gelukkig”

Quindo kaapt 92.2 FM voor 58 uur Radio Sinksen: maak kennis met de vier radiostemmen
© AN

Nele is mama van twee en heeft een geschiedenis bij radio Quindo. “In 2012 ving ik op dat er een jongerenradio zou starten in Kortrijk. Ze waren nog op zoek naar vrijwilligers en dat leek mij wel een leuk idee. Toen ik hen contacteerde, mocht ik meteen langskomen. De groep vrijwilligers bleek een toffe bende, die een oudje zonder radio-ervaring meteen verwelkomde. (lacht) Ik werd er direct ingesmeten. Ik presenteerde een aantal programma’s en moest daarvoor uit mijn comfortzone komen. Ik heb er ongelofelijk veel geleerd.”

Nele had zelfs een tijdje een eigen programma: Femmes Fatales, over erotiek. “We wilden eens iets anders doen en zo’n programma bleek nog niet te bestaan”, knipoogt ze. “Toen mijn kindjes er kwamen, is mijn radiocarrière een beetje stilgevallen. Maar de goesting is zonder twijfel gebleven! Ik heb dan ook geen moment getwijfeld om mij op te geven voor Radio Sinksen. Of de presentatie van topniveau zal zijn? Dat kan ik niet beloven. (lacht) Maar, en nu ga ik even echt melig zijn, het maakt mij oprecht gelukkig.”

Siebelijn Dewulf (22) uit Kortrijk: “Nieuwe kans om ervaring op te doen”

Quindo kaapt 92.2 FM voor 58 uur Radio Sinksen: maak kennis met de vier radiostemmen
© AN

Siebelijn (Siebe voor de vrienden) beleeft zondag haar vuurdoop als radiopresentatrice. “Het wordt inderdaad mijn eerste keer op radio”, bevestigt de studente. “Maar ik ben het gewoon om voor grote groepen te spreken. Ik ben jaren leidster geweest in de KSA, hopelijk zal die ervaring mij van dienst zijn.”

Siebelijn studeerde af aan de KU Leuven met een master taal- en letterkunde en volgt nu een lerarenopleiding. “Eigenlijk had ik nu stage moeten doen. Maar door de crisis is die omgezet naar een reeks papers. Ik hou er wel van om voor een klas te staan. Maar ik weet niet of het iets is dat ik voor de rest van mijn leven wil doen. Eigenlijk heb ik er altijd van gedroomd om in de media aan de slag te gaan. Toen ik de oproep van Quindo in de krant zag staan, heb ik dan ook niet lang getwijfeld. Ik kende de radio niet, maar heb me ondertussen verdiept in wat ze doen. Ik had niet onmiddellijk verwacht dat ik geselecteerd zou geraken. Maar ik ben heel blij. Ik zie het als een kans om nieuwe ervaringen op te doen.”

Jari Minne (18) uit Wevelgem: “Ik heb thuis eigen radiostudio gebouwd”

Quindo kaapt 92.2 FM voor 58 uur Radio Sinksen: maak kennis met de vier radiostemmen
© AN

Jari is de jongste van de bende, maar heeft daarom niet minder ervaring. “Ik zit nu in mijn vijfde jaar houtbewerking in het VTI in Menen. Maar mijn echte passie is radio”, vertelt hij. “Thuis heb ik mijn eigen radiostudio gebouwd, inclusief professionele micro zoals ze die ook bij MNM gebruiken. Ik overweeg na mijn middelbare school zelfs hogere studies aan radioschool Ritcs in Brussel.”

Jari begon al op zijn twaalfde met radio maken. “Het startte via internet, met vrienden. Later kwam ik bij een lokaal station in Zwevegem terecht, Wasabi FM, en sinds kort heb ik mijn eigen programma op Quindo.”

Repeat The Beat is een jeugdig programma waarin Jari zijn favoriete platen aan elkaar praat. “Dat gaat van elektronische dance tot top 40-hits”, legt hij uit. “Ik ben een beetje nerveus, maar de workshops die Quindo voorzien heeft, hebben echt geholpen. Vooral die van Jana van Qmusic. Zij focust erg op uitspraak, iets waar ik nog aan moet werken. Maar eens ik in de studio sta, ben ik op mijn gemak.”