Quest-Academy & Friends : partners uit de social profit sector doen samen nieuwe kennis en kunde op

Zittend vlnr. schepen Jos Demarest van Brugge, Tom Vandooren van Quest-it, directeur HR Marc Verpoort van AZ Groeninge en voorzitter Geert Depondt van Zorgbedrijf Roeselare. Rechtstaand vlnr. Els Vanhoven (AZ Groeninge), OCMW-secretaris Christian Fillet en adj.-stadssecretaris Colin Beheydt van Brugge, en Lien Degryse en Laurent Hostekint van Zorgbedrijf Roeselare. (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Quest-it uit Roeselare, een jong en dynamisch expertisebedrijf in de social profitsector, bracht drie van zijn goeie ‘klanten’ samen voor een samenwerkingspoject zonder voorgaande : Zorgbedrijf Roeselare, AZ Groeninge Kortrijk en de lokale besturen van de stad Brugge gaan gewoon… van elkaar leren.

Het idee is zo simpel als iets, maar tegelijk ook niet evident. “Men is altijd geneigd om kennis te beschermen, maar dat kán je gewoonweg niet, en op kennis staat ook geen bovengrens”, zegt Tom Vandooren, die zijn sporen verdiende in de human-resourcesafdeling van het CAW alvorens hij enkele jaren geleden met zijn eigen bedrijfje Quest-it startte. Heel wat belangrijke spelers uit de social profitsector maakten ondertussen van zijn diensten gebruik. “Daarbij viel me vooral op dat ik het antwoord op de vraag van één klant soms net de dag tevoren gehoord had uit de mond van een andere klant. Dus dacht ik : welk een fantastische meerwaarde kan er niet ontstaan wanneer ik een aantal van die klanten zou samenbrengen ?” Quest Academy & Friends was geboren.

Geven staat centraal

In het stedelijk zorgbedrijf van Roeselare, dat recent werd afgesplitst van het OCMW, het AZ Groeninge van Kortrijk en de lokale besturen (stad en OCMW) van Brugge vond Tom drie enthousiaste partners, die meteen de meerwaarde van zo’n samenwerkingsvorm inzagen. Met verloop van tijd kan deze groep gerust uitgebreid worden.

Kennisdeling staat dus centraal in het project, dat uitgaat van de gedachte van het geven aan elkaar. “Mét het idee er heel wat voor terug te krijgen uiteraard, laat ons niet flauw doen. En dat geven hoeft ook niet gratuit te zijn, we hebben een systeem van onderlinge (financiële) beloning uitgedokterd. En achter alles is Quest-it nog altijd een commercieel bedrijf hé. Zij het binnen de cultuur van de social profit, die hélemaal anders is dan deze van de klassieke consultancybedrijven.”

(JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier