Quails uit Tielt doet het instrumentaal: “We creëren een krachtige sfeer via beeld en muziek”

Jaan Claeys (links) en Stephan Spriet maken al sinds 2012 samen muziek. © Wouter Meeus
Redactie KW

Het duo Quails bestaat uit Jaan Claeys en Stephan Spriet, twee muzikanten die zich toeleggen op instrumentale muziek. Geen gezang dus, wel gitaren en drums. “Onze nummers zijn niet klassiek. We proberen het altijd interessant te houden voor zowel het publiek als onszelf.”

De band ontstond in 2012, maar Jaan en Stephan kennen elkaar al veel langer. “We waren vroeger overburen”, vertelt Stephan. “Jaan speelde basgitaar in de band Sheeft. Mijn broer speelde daar ook bij. Toen die band ermee ophield, zijn Jaan en ik wat samen beginnen spelen. Dat klikte goed en zo is Quails uiteindelijk ontstaan. We zijn al die tijd gewoon met ons tweeën gebleven.

Quails is een uitzonderlijke band, want er wordt in de groep niet gezongen. “We spelen instrumentale rock en metal”, geeft Stephan mee. “We vinden het allebei een leuk genre om te brengen en kunnen er ons echt volledig in uitleven.”

Niet klassiek

Jaan en Stephan schrijven zelf de muziek voor Quails. “We pakken dat op verschillende manieren aan. Een nieuw nummer kan beginnen met een drumritme of een gitaarriff en daar bouwen we dan op voort. Wat wij maken, zijn geen klassieke nummers met strofes en refreinen. Er zitten veel stukken in een nummer om het interessant te houden voor onszelf en het publiek. We zijn immers maar met z’n tweeën en we brengen instrumentale muziek. Dat zorgt voor een extra uitdaging.”

We brengen instrumentale muziek, dat zorgt voor een extra uitdaging

Intussen schreef de band al wel wat nummers bij elkaar. “Veertien stuks om precies te zijn. Onze persoonlijke favoriet is Rescusitation. Die zit meestal wel in onze set. Voor de rest wisselen we onze nummers af en veranderen we dus regelmatig van set.”

Projecties

Hoewel het duo dus niet zingt, maar enkel instrumentaal werkt, zoeken ze naar verschillende manieren om hun optredens nog wat meer te onderscheiden. “Daarom houden we ook de meeste optredens op plekken waar er niet al te veel lichtinval is. We werken immers met projecties en de beelden komen beter tot hun recht in een iets donkerdere zaal. Maar lukt dat niet, is dat uiteraard ook niet zo heel erg. Die beelden halen we van het internet en Jaan monteert die, zodat ze op het nummer passen. De keuze varieert dus van nummer tot nummer. Dat kunnen beelden zijn van een machine of van een medisch experiment.”

“We proberen ons publiek ook mee te krijgen door onze songs zo strak mogelijk te spelen. We merken dat die zo op de beste manier overkomen bij de mensen in de zaal. We proberen een krachtige sfeer te creëren met de combinatie van beelden en muziek.”

Kwartels

Hoewel Jaan nu in Ledeberg woont en Stephan in Tielt proberen de twee regelmatig te repeteren. “Dat doen we één keer per week. Dan werken we ook aan nieuwe nummers, maar soms duurt het een aantal weken voor dat er helemaal is. We verwerken immers verschillende stukken in een song en dan moeten we het nog leren spelen ook, vooraleer we ermee kunnen optreden.”

De groepsnaam Quails verwijst naar kwartels. “Maar eigenlijk bedoelen we daar niets speciaals mee”, lacht Stephan. “We zochten eigenlijk gewoon naar een naam die wat bekte en kwamen zo uit bij Quails.”

– De band werd opgericht in 2012. Quails bestaat uit Jaan Claeys (37) uit Ledeberg op de elektrische gitaar en Stephan Spriet (35) uit Tielt aan de drums.

– Een van zijn leukste optredens beleefde het duo in Gent. “We speelden daar in Trefpunt, samen met de bands Grimwald en The Glücks. Het was een toffe zaal met goed geluid en ook redelijk wat volk.”

– De grootste droom van Quails is eenvoudig. “We willen verder blijven evolueren en nog heel wat goede optredens geven.”

– De band vraagt 150 euro voor een optreden.

– Info: www.facebook.com/Quailsband. Wie Quails aan het werk wil zien en horen, kan op zaterdag 18 mei naar Bokkerock in Deerlijk of op 21 september naar jeugdhuis ‘t Slot in Wortel tijdens Headache Night.

(Lien Depauw)