PZ Westkust pionier in criminaliteitsbestrijding met buurtpreventieapp

De app vervangt de tool ‘bin-net’.©MYRIAM VAN DEN PUTTE MVO
De app vervangt de tool ‘bin-net’.©MYRIAM VAN DEN PUTTE MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

PZ Westkust pakt uit met een primeur. Als eerste in West-Vlaanderen maakt PZ Westkust gebruik van de app “buurtpreventie24” en ze is bovendien ook de eerste zone in België waarbij de politie actief participeert. Uitgangspunt is een sterk gedecentraliseerde politie die dicht bij de burger staat.

Elke inwoner of handelaar van PZ Westkust kan zich gratis registreren en bijdragen tot een nog veiligere gemeente/stad. Wie een verdachte persoon, voertuig of situatie opmerkt, kan dit met enkele klikken melden aan alle andere ingeschreven die op hun beurt kunnen reageren. Enige vereiste is om steeds eerst de politie te bellen via het algemene nummer 058 533 000.

Meerwaarde van de app is dat deelnemers, met respect voor de privacy, een foto kunnen toevoegen om een nog snellere pakkans te creëren. Hiervoor kreeg de politie Westkust toestemming van het parket van West-Vlaanderen.

Verdwijningen

Alle berichten en foto’s verdwijnen automatisch na 24 uur en zijn nergens meer traceerbaar. Opnieuw een nooit geziene formule met aandacht voor de geldende GDPR-wetgeving . De app heeft nog een extra meerwaarde, want biedt ook soelaas bij verdwijningen, bij de problematiek van verloren gelopen kinderen,…

De burgemeesters van de Westkust Marc Vanden Bussche (Koksijde) Geert Vanden Broucke (Nieuwpoort) en Bram Degrieck (De Panne) beslisten om te investeren in deze app zodat elke volwassen inwoner en handelaar van PZ Westkust gratis kan deelnemen.

Burgerparticipatie

“De app vervangt de tool ‘bin-net’ waarmee deelnemers en de politie waarschuwingen via sms of mail konden sturen”, verduidelijken de drie burgemeesters. “Voor deelname aan het ‘bin-net’ diende elke deelnemer een bedrag te betalen. Bovendien lag de focus vooral op handelaars. Hiervan stappen we nu af.”

“In PZ Westkust werken we al met buurtinformatienetwerken sinds 1997, maar een modern jasje drong zich op. Met de app zetten we verder in op digitalisering en innovatie en willen we burgerparticipatie aanmoedigen.”

“PZ Westkust is een moderne organisatie die dicht bij al haar inwoners en handelaars staat. We beseffen meer dan ooit dat de burgers samen met de politie de ogen en oren zijn. Samen zetten we ons 100 % in om een maximale veiligheid te garanderen”, klinkt het bij de burgemeesters van PZ Westkust.

Hoe registeren?

Wie woonachtig is of een handelszaak heeft in Koksijde, Nieuwpoort of De Panne kan zich registreren via een smartphone met internettoegang en een mailadres. De registratie in de app wijst zichzelf uit, maar je vindt ook alle info op https://www.buurtpreventie24.be/support/.

Elke registratie wordt goedgekeurd door een medewerker van de politie Westkust waarna je een mail ontvangt met een inlogcode. Eenmaal je geregistreerd bent, ontvang je alle meldingen en maak je deel uit van het netwerk. De politie vraagt wel om de gedragsregels (te vinden op de website van de politie via https://bit.ly/2KRVmoZ na te leven.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.