PZ Westkust gebruikt voor het eerst drones tijdens Night of the Proms: “Dit is de toekomst”

Nicholas Paelinck. © TV
Redactie KW

In Koksijde werd tijdens de Night of the Proms door de lokale politie gebruik gemaakt van een drone. PZ Westkust deed dat voor de eerste keer. Korpschef Nicholas Paelinck kijkt terug op een geslaagde avond. “Het is de bedoeling dat de drones vanaf nu intensief gebruikt worden.”

Politiezone Westkust zette donderdagavond, tijdens de Night of the Proms, voor het eerst een drone in. De voornaamste taak van de drone was de verkeersstromen in de gaten houden en de parkings vrijmaken. En eventuele incidenten signaleren natuurlijk. De drones hebben samen 80.000 euro gekost, dus er wordt wel wat van verwacht. De voordelen van de drones liggen voor de hand. “In het geval dat er iets zou gebeuren, kunnen we vanaf nu onmiddellijk ingrijpen”, zegt Nicholas Paelinck, korpschef van Politiezone Westkust. “Maar gisterenavond hebben we ons vooral geconcentreerd op de verkeersstroom.”

Incidenten kunnen vanaf voortaan onmiddellijk worden gefilmd, maar dat was gisteren nog niet nodig. “We hebben gisteren geen verdachte zaken gezien, het was zeer rustig“, vertelt Nicholas Paelinck. “Dit is ook niet echt het type evenement waar je problemen mag verwachten, natuurlijk.” Voor de politie zijn de drones een geschenk uit de hemel. “We hadden gisteren een duidelijk overzicht van wat er gebeurde en we konden ook zien of iedereen op zijn plaats stond”, aldus de korpschef. “De beelden komen toe in een commandokamer en in een Real Time Intelligence Center, dus iedereen ziet dezelfde beelden op hetzelfde moment.”

Zondag wordt de drone al opnieuw ingezet. “Tijdens de Albert I-viering in Nieuwpoort zullen we de drone ook inzetten”, vertelt Paelinck. Het is de bedoeling dat de drones in de nabije toekomst vaak zullen worden ingezet. “Ik denk dat het inzetten van drones de toekomst wordt.”

(TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier