PZ Westkust controleert streng op naleving coronamaatregelen aan invalswegen en grens

Redactie KW

Alle kustgemeentes volgen de redenering van de corona-experts en raden iedereen maximaal af om zich te verplaatsen. PZ Westkust zet extra politieteams in om daarop toe te zien en patrouilleert opvallend in het straatbeeld om de opgelegde sociale afstand van 1,5 meter en samenscholing te controleren. Ze bewaken ook de invalswegen naar de kustgemeentes en sturen elke bestuurder terug die geen geldige reden heeft om zich richting kust te begeven.

“De beperking op verplaatsingen en andere maatregelen zoals de social distancing werden intussen ook wettelijk vastgelegd via het ministerieel besluit van 18 maart 2020. Als lokale overheid zijn we strikt gebonden om deze maatregelen uit te voeren en ze zullen dan ook strikt worden toegepast”, klinkt het bij Lokaal Bestuur Koksijde. “Het tijdelijk niet meer toelaten van tweedeverblijvers en toeristen aan onze kustgemeente kadert daarin. Zo willen we het besmettingsgevaar onder controle houden en de capaciteit van onze openbare- en zorginstellingen niet overbelasten. De eerste zorg van het Lokaal Bestuur Koksijde is de gezondheidsrisico’s van het coronavirus te beperken en te managen, samen met onze lokale experten en in nauw overleg met de federale en regionale overheden. Daartoe worden de nodige maatregelen getroffen, zoals de politionele controles bij de invalswegen van onze gemeenten en politiezone.”

Sticker op banken

Er is ook beslist om de provinciale domeinen in onze provincie te sluiten. Dat is onder meer het geval in De Panne, waar PB Duinpanne niet langer toegankelijk is. Het bestuur van De Panne heeft ook op alle openbare banken een sticker geplaatst met pictogrammen, die duidelijk aangeven dat je maximum met twee personen op een bank mag zitten, op 1,5 meter afstand van elkaar.

Ook de Franse collega's houden toezicht aan de grens, hier in Adinkerke.
Ook de Franse collega’s houden toezicht aan de grens, hier in Adinkerke.© MVQ

Communicatieverantwoordelijke Ine Deburchgraeve laat via de Facebookpagina van PZ Westkust weten: “Wij voeren op regelmatige tijdstippen controles uit op de toegangswegen naar onze politiezone. Alle personen die niet-essentiële verplaatsingen wensen te doen, sturen we terug. We vragen ook de tweedeverblijvers om nu niet te komen. We nemen dit heel letterlijk, gaan wandelen kunt u ook in uw eigen woonplaats. Denk aan uw en onze gezondheid en blijf thuis.”

Boetes

De politie zal hardleerse burgers zonder pardon beboeten. De rotonde met de Zeemeermin van George Grard op het kruispunt Toekomstlaan/Veurnekeiweg is zo’n frequent controlepunt, want ligt centraal bij de op- en afritten richting Frankrijk en binnenland. Ook de grens met Frankrijk wordt streng bewaakt: Fransen zijn niet meer welkom om te komen tanken of shoppen in België, maar dat geldt ook in omgekeerde richting. De Franse politie controleert net zo goed de grensovergangen als de Belgische collega’s. De maatregelen in Frankrijk zijn momenteel zelfs nog strenger: tot 31 maart mogen mensen zelfs niet meer op de stranden in Noord-Frankrijk, moeten ze zich voor elke verplaatsing legitimeren met een officieel document. Fransen die in België werken, mogen alleen de grens over met zo’n document, voorzien van een stempel van hun werkgever.

(MVQ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.