PZ Polder schrapt al eens controle: “We hebben nauwelijks marge”

Redactie KW

“We hebben nauwelijks marge om vlot in te spelen op bijvoorbeeld een inbraken- of diefstallenplaag”, klaagt zonechef Johan Geeraert.

Deze reportage maakt deel uit van ons dossier ‘Politietekort’

“Op een getalsterkte van 83 operationele medewerkers hebben we er momenteel 75”, zegt zonechef Johan Geeraert van de politiezone Polder, de zone voor Diksmuide, Houthulst, Koekelare en Kortemark.

Logge manier van aanwerving zorgt ervoor dat het zeer lang duurt voor een vacature wordt ingevuld

“Gemiddeld zijn er dus 8 mensen – 10% van ons operationele kader – effectief te weinig, deels omdat er 4 vacatures zijn en deels omwille van diverse vakantiestelsels. De logge manier van aanwerving zorgt ervoor dat het zeer lang duurt voor een vacature wordt ingevuld. Daardoor hebben we nauwelijks marge om vlot in te spelen op fenomenen zoals een inbraken- of diefstallenplaag, verder onderzoek en diepgaander onderzoek moeten we uitstellen, ordediensten worden zeer kritisch geëvalueerd naar de inzet van politie… We kunnen dus ook niet zomaar ingaan op vragen naar voordrachten, preventiecampagnes, extra verkeerscontroles. Ook uitval door ziekte, arbeidsongeval, langdurige opleiding… is direct voelbaar voor onze organisatie, want de anderen moeten ervoor opdraaien. In januari werden wij getroffen door de griepepidemie en waren er soms tot 15 effectieven te weinig…”

“We moeten keuzes maken en dus wordt er al eens geschrapt in een interventieploeg, het openhouden van een kantoor, het vaststellen van niet-dringende zaken, een verkeerscontrole, de inzet van medewerkers bij allerhande ordediensten. Dit is op termijn ook nefast voor het welzijn van de medewerkers die ook wel eens aan rust of vakantie toe zijn en nood hebben aan regelmaat. PZ Polder is een uitgestrekte landelijke zone waar altijd wel iets beweegt. Er zijn veel gewestwegen wat het ook op verkeersvlak druk maakt en waar rondtrekkende criminele bendes passeren.”

(MVO)