Pyjamadag in Aarsele met gezond ontbijt en loopactie voor Bednet en Fara

De klasgenootjes van Fara leven enorm hard met haar mee. (foto Nele) © (foto Nele)
Redactie KW

Op vrijdag 13 maart viert Bednet de Nationale Pyjamadag. Basisschool De Wijzer werkt hier graag aan mee. Met onder andere een ontbijt en loopactiviteit wil de school Fara Demeyer (9), die vorig jaar te kampen kreeg met leukemie, een hart onder de riem steken.

Bednet zorgt ervoor dat zieke kinderen en jongeren die tijdelijk niet naar school kunnen, toch virtueel mee in de klas kunnen zitten. Het kind wordt vanuit zijn of haar ziekbed via internet live verbonden met de klas. In het klaslokaal is de zieke leerling te zien op een computerscherm achteraan in de klas. Hij of zij kan via een camera en microfoon de lessen volgen en zelfs met klasgenoten praten. Op die manier hoeven zieke kinderen niet te veel van het schoolleven te missen.

De Nationale Pyjamadag is inmiddels al aan de vijfde editie toe. Op die dag worden alle kinderen en jongeren die langdurig ziek zijn extra gesteund. De organisatie roept iedereen op om dan in pyjama naar school te komen. Ook basisschool De Wijzer werkt mee aan de Pyjamadag. Dit jaar hebben ze helaas een extra reden actief deel te nemen, want Fara Demeyer uit het vierde leerjaar werd eind vorig schooljaar ernstig ziek. Het meisje kreeg de diagnose van leukemie. Juffrouw Katrien De Meyer vertelt wat meer: “Wij zijn alvast heel tevreden dat Fara inmiddels aan de beterhand is en terug naar school mag komen. Fara werd behandeld in het UZ Gent maar intussen kon ze niet naar school, dus toen namen we contact op met Bednet. Daarnaast kreeg Fara ook nog bijles.”

Lopen voor Fara

“Met onze deelname aan de Pyjamadag hebben wij twee doelstellingen. Ten eerste willen we ook de leerlingen van de andere klassen laten kennismaken met de werking van Bednet. Ten tweede organiseren we een paar extra activiteiten voor Fara. Op vrijdag 13 maart komen de kinderen in hun pyjama naar school. Ze krijgen een uitgebreid gezond ontbijt aangeboden. Omstreeks 10 uur vindt de actie Run for Fara plaats en trekken we in groep naar de sportvelden vlakbij de school. Alle kinderen lopen dan rondjes rond het voetbalveld. Op voorhand kregen de leerlingen een sponsorkaart mee naar huis en het geld dat we daarmee inzamelen gaat integraal naar Bednet. Met deze extra inspanning willen we ons steentje bijdragen en Fara een hart onder de riem steken. Daarnaast kwam de grootmoeder van Fara, oma Annie, op het idee om zonnebloempitjes in een zakje te verkopen. Fara en haar vriendinnetje vulden de zakjes samen. De zakjes staan symbool voor nieuw leven. De opbrengst van die verkoop gaat naar Fara’s ouders.”

Gezondheid en bewegen

Fara zit nu in het vierde leerjaar bij meester Wim Vandermeulen en juffrouw Katrien De Meyer, samen met 26 andere leerlingen. “De voorbije week op onze school stond in het teken van gezondheid”, gaat Katrien verder.

“Met de actie Run for Fara zamelen we geld in voor Bednet én steunen we onze zieke leerling”

“We hadden onder andere aandacht voor gezonde voeding, de voedingsdriehoek en hoe belangrijk bewegen is. Zo kwamen we ook bij de actie van Run for Fara. Wij willen onze leerlingen leren wat gezondheid is en vooral ook hoe belangrijk het is.

Ziek worden heb je niet in de hand, zeker niet leukemie. Fara fleurde enorm op toen ze van de acties hoorde. Ze voelt dat ze er zeker niet alleen voor staat en dat haar klasgenoten haar erg steunen. De klasgenootjes leefden echt mee met Fara en doen dat nu nog altijd. Gelukkig gaat het steeds beter met haar. We wachten vol spanning tot ze terugkomt naar de klas.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier