PVDA vraagt in Ingelmunster aandacht voor alle doelgroepen bij toekennen sociale woning

Een delegatie van PVDA pakte uit met een actie in Ingelmunster.©FODI (foto FODI)
Een delegatie van PVDA pakte uit met een actie in Ingelmunster.©FODI (foto FODI)
Redactie KW

PVDA hield in Ingelmunster een actie om aandacht te vragen over de aanpassingen binnen de krijtlijnen van de Vlaamse wooncode. De gemeente wil immers voorrang verlenen aan 65-plussers voor de sociale appartementen in de Bollewerpstraat. De andere doelgroepen vallen uit de boot.

Met deze sensibiliseringsactie wil PVDA Ingelmunster vooral de aandacht vestigen op het schrijnend tekort aan sociale huisvesting. “Dat is een oud zeer. Nochtans is wonen een grondrecht voor iedereen (artikel 23 van de Grondwet). Op de private woonmarkt zijn de woningen onbetaalbaar. Naast een degelijk inkomen, is een woning een voorwaarde om menswaardig te kunnen leven. Een slechte woning heeft invloed op de gezondheid, op de sociale contacten, het gezinsleven, de onderwijskansen, toegang op de arbeidsmarkt, de vrije tijd, … met andere woorden het verlaagt de kansen voor de meest kwetsbaren in onze samenleving heel drastisch. Een goede woning biedt rust en veiligheid. De lockdown maakte ook duidelijk hoe belangrijk een goede en ruime huisvesting wel is en stelde de ongelijkheid op dit vlak bijzonder scherp.”

“Woonproblematiek aanpakken”

“Op de private woonmarkt worden we geconfronteerd met veel vooroordelen en discriminatie. De huurprijzen swingen de pan uit omdat het huidige systeem erop gericht is om op zo weinig mogelijk tijd, zo veel mogelijk winst te maken. De meest kwetsbaren krijgen op de private woonmarkt geen kansen en zijn een gemakkelijke prooi voor huisjesmelkers, die woningen verhuren van slechte kwaliteit. Het is belangrijk dat de overheid het opneemt voor deze doelgroep. De overheid belooft al lang dat ze de wachtlijsten voor sociale woningen gaat wegwerken. Maar het blijft bij beloftes. Er staan in Vlaanderen meer dan 150.000 mensen op de wachtlijst die zich de vraag stellen wanneer kom ik aan de beurt. De gemiddelde wachttijd is ongeveer 4 jaar. Er moet dus dringend meer geld vrijgemaakt worden voor sociale woningen maar we hebben het gevoel dat er op deze uitgavekost eerder bespaard wordt. Als PVDA pleiten we ervoor dat iedereen met een kwetsbare context – waaronder ook de 65- plussers – de kans moet krijgen om een sociale woning te huren. De Vlaamse, lokale overheid en ook de gemeente Ingelmunster moeten hoognodig de woonproblematiek aanpakken, zodat mensen met een leefloon, een werkloosheidsuitkering of een klein pensioentje een huis kunnen huren. We pleiten ervoor dat er meer geïnvesteerd wordt op de sociale woonmarkt. Daarnaast moet het privaat huren ook betaalbaar gemaakt worden door de huursubsidies te verhogen en de huurprijzen onder controle te houden. Er is nood aan een bindend raster van huurprijzen dat de prijzen begrenst aan de hand van objectieve criteria zoals de kwaliteit van de woning, de isolatie, de ligging en het aantal kamers”, zegt PVDA.

“Discriminatie op de woonmarkt moet streng aangepakt worden. Wij pleiten voor de invoering van praktijktesten op discriminatie. De gemeente kan hier een voortrekkersrol in spelen. Binnen deze context moeten ook de alternatieve woonvormen, zoals co-housing en zorgwonen onder de loep worden genomen. Hoewel dit voor de huurders heel kostenbesparend is, is er geen duidelijk administratief en financieel kader voorzien om dit mogelijk te maken. Samenwonen mag niet beschouwd worden als aparte huishoudens, zodat het gezamenlijk inkomen niet belast wordt en het recht op een vervangingsinkomen (leefloon, werkloosheidsuitkering) op basis van het statuut van een alleenstaande gewaarborgd blijft.” (Patrick D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier