Purfruit in Oeselgem transformeert zelfpluktuin in voedselbos

38 medewerkers van Too Good to Go kwamen als teambuilding een handje toesteken bij de eerste aanplanting van het voedselbos. © TVW
Redactie KW

38 medewerkers van Too Good to Go, bekend van de app om voedselverspilling tegen te gaan, kwamen vrijdagnamiddag een handje toesteken tijdens de eerste aanplanting van fruitbomen die een bos moeten gaan vormen.

Een voedselbos is het antwoord op de huidige problematieken in de landbouw zoals erosie, watertekort, ziektes en plagen en hoge consumptie van fossiele brandstoffen. Ook spelen voedselbossen een belangrijke rol in het klimaat: ze slaan CO² op en zorgen voor een betere waterhuishouding. “We hebben dringend meer bomen nodig. Dat die bomen ook nog eens voedsel produceren is mooi meegenomen”, zegt Louis De Jaeger van het Food Forest Institute, dat voedselboslandbouw op de kaart wil zetten.

Oudere en resistentere appelrassen

De eerste aanplanting van het voedselbos op het domein van Purfruit in de Neerhoek in Oeselgem vond vrijdagnamiddag plaats. Er gingen al enkele tientallen fruitbomen de grond in. Het zullen er al snel 300 tot 400 worden. “Onder meer oude en resistentere appelvariëteiten, net als nashiperen en mispels”, zegt Bart Van Parijs van Purfruit. “Dit wordt een voedselbos in vier lagen. Zo kan de zon aan een veel grotere oppervlakte energie kwijt”, aldus nog Louis.

“Wel degelijk commercieel interessant”

Bij het Food Forest Institute geloven ze sterk in het potentieel van intensieve voedselbossen. “Het is een perfect huwelijk tussen natuur, productie en beleving. We zijn heel blij dat mensen zoals Bart voor dit pilootproject durven te gaan om te tonen dat dit wel degelijk een commercieel interessant alternatief is”, zegt Louis De Jaeger nog.

(TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier