Puntjes op de i in Oostende: raamverkoop mag niet

"Er ontstond een halve kerstmarkt op zeedijk en Wapenplein", zegt burgemeester Bart Tommelein. © JRO
Redactie KW

Op vraag van de Oostendse politie en het Economisch Huis zette de gouverneur de puntjes op de i omtrent raamverkoop. Enkel wie voor de coronacrisis raamverkoop deed, mag het blijven doen. “De creativiteit overschreed bepaalde grenzen”, zegt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD).

Nu de horecazaken gesloten zijn, proberen heel wat uitbaters op de zeedijk en in het centrum van de badstad toch een graantje mee te pikken van de vele bezoekers die naar zee komen. Dat doen ze door allerhande drankjes en snacks te verkopen aan het raam en aan de deur. En dat is niet toegelaten, behalve voor een beperkt aantal zaken, zoals ijsverkopers, frituren en bijvoorbeeld ook de viskramen aan de Visserskaai.

“Het ministerieel besluit en de regels daarover zijn altijd duidelijk geweest”, zegt burgemeester Tommelein. “Enkel zaken die ook voor de coronacrisis aan take out-verkoop doen, mogen daarmee doorgaan. Voor de anderen is wel take away toegelaten, dat is het ophalen van vooraf bestelde maaltijden. Verkoop van alcohol mag al helemaal niet, behalve bij een vooraf bestelde maaltijd en voor 20 uur.”

“Overigens was vensterverkoop in Oostende al verboden door een verordening die op 1 januari 2008, onder burgemeester Jean Vandecasteele, werd uitgevaardigd. Die verordening geldt voor het hele grondgebied, enkel buiten het centrum kan eventueel een uitzondering worden toegestaan. Dat is de reden waarom ook ijs- en frietkramen in Oostende nooit aan het raam verkopen. De toonbank staat altijd binnen, ook al is het maar enkele centimeters.”

“Halve kerstmarkt”

“Maar de creativiteit overschreed bepaalde grenzen. Zo begonnen verschillende restaurants snacks te verkopen aan de deur. En ook alcohol werd op verschillende plaatsen aan deur en raam aangeboden, wat altijd al uitdrukkelijk was verboden. Zo ontstaat natuurlijk op een sluikse wijze een halve kerstmarkt op zeedijk en Wapenplein. Ook verenigingen beginnen te vragen om standjes te plaatsen voor een goed doel op de plaatsen waar veel wandelaars verwacht worden.”

“Op vraag van de politie en het Economisch Huis hebben de diensten van de provinciegouverneur nu de puntjes op de i gezet. Ik weet dat het verschrikkelijk moeilijk is voor de ondernemers, maar we krijgen ook klachten van andere ondernemers binnen. We kunnen niet anders dan de richtlijnen volgen. En de politie kan niet doen alsof zijn neus bloedt nu de regels zo duidelijk op papier staan.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier