Pukkelpop vraagt Guust (17) om rustzone te ontwerpen

Ilse Naudts

Naast onder meer Goose, Warhaus en Steak Number Eight zendt West-Vlaanderen nog een creatief talent naar Pukkelpop op 15, 16, 17 en 18 augustus. De 17-jarige Guust Mathys uit Tielt mag een rustzone voor de festivalweide opfleuren met zijn tekeningen. ‘Creatief talent gezocht’, las hij eind vorig jaar op een Instagram-advertentie van Pukkelpop. “Dat was wat ik wou! Ik ben onmiddellijk over ideeën beginnen nadenken.”

Guust Mathys is 17 en tekent al zolang hij zich kan herinneren. Hij studeert vrije beeldende kunsten aan Sint-Lucas in Gent. “Al van toen ik klein was, ben ik constant aan het tekenen. Het is mijn passie, en ik kan me niet indenken dat mijn leven een andere richting uitgaat dan het creatieve. Sinds kort wil ik iets meer dan gewoon tekenen. Ik heb nu ook kleren ontworpen met mijn tekeningen. En toen ik die oproep voor ‘originele ideeën’ zag op de website van Pukkelpop, wist ik: dit is iets voor mij.”

De optredens mogen nog zo goed zijn, ik kijk toch vooral uit naar het moment waarop ik ‘mijn eigen zone’ te zien krijg

“In januari stuurde ik ontwerpen voor een schaduwzone of een zone waar je je gsm kan opladen aan te kleden. Ik was dat eigenlijk al half vergeten, toen ik in maart een mail kreeg dat mijn tekeningen waren geselecteerd. Ik geloofde het amper. Ik was superhard aan het flippen. Onmiddellijk stuurde ik een berichtje naar mijn vrienden hier in Tielt. Zij waren razend enthousiast. Een van hen sprong zelfs direct op de fiets om mij persoonlijk te komen feliciteren. Ze wisten natuurlijk hoe belangrijk dit voor mij was.”

Pukkelpop vraagt Guust (17) om rustzone te ontwerpen

Schetsboek

“En ook mijn ouders en broer zijn natuurlijk supertrots. Zij zien me constant bezig met mijn schetsboek. Op vakantie, onderweg, thuis… Ik heb dat altijd bij. Ik mag me niet inbeelden dat ik een idee heb of ergens inspiratie opdoe en mijn schetsboek niet in de buurt heb. Me opsluiten in mijn kamer en tekenen? Nee. Geef mij maar veel indrukken. Buiten komen, mensen bekijken, steden bezoeken, kunst- en streetartfestivalletjes bijwonen. Gelukkig doet mijn papa dat ook graag en kan ik veel met hem mee. Ook op Instagram volg ik veel andere creatievelingen.”

Schaduwhokje

“Mijn tekeningen zullen gebruikt worden op de foodcorner van de mainstage, op schaduwhokjes, eettafels en olievaten. Mijn tekeningen symboliseren de massa die aanwezig is op zo’n festival. Ik gebruik heel dikwijls karakteristieke hoofden. Bij een ander ontwerp, dat voor de olievaten, teken ik hangplanten waar er hoofden in verwerkt zijn. Ik teken graag met stiften omdat je dan een helder, vol, gekleurd vak krijgt. Met potlood blijft er altijd een witruimte tussen de strepen.”

Pukkelpop vraagt Guust (17) om rustzone te ontwerpen

Combitickets

Ondertussen is Guust al enkele keren naar Leopoldsburg afgezakt om te overleggen met de Pukkelpop-organisatie. “In het begin ging dat meer over de technische kant: op welke formaten dat alles afgedrukt en aangeleverd moet worden. En daarna ben ik volop aan het tekenen gegaan.”

Nu alles aangeleverd is, is Guust natuurlijk ontzettend benieuwd naar het eindresultaat. “In ruil voor mijn creatieve bijdrage krijg ik twee combitickets voor Pukkelpop, dat ook alle onkosten en productionele uitgaven voor zijn rekening neemt. Maar, eerlijk? De optredens mogen nog zo goed zijn, ik kijk toch vooral uit naar het moment waarop ik ‘mijn eigen zone’ te zien krijg.” (lacht)

Meer info: www.pukkelpop.be

De tekeningen van Guust vind je ook op instagram: @the.buddha.of.suburbia

https://www.youtube.com/watch?v=Da1m2px4XK8

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.