Puigdemont komt spreken in Roeselare, ondanks arrestatiebevel

Carles Puigdemont en Geert Bourgeois dinsdagavond in het Fabriekspand. © (foto SB)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Carles Puigdemont was dinsdagavond te gast bij Marnixring Adriaen Willaert in Roeselare om er te spreken over hoe we Europa kunnen vernieuwen. Over het nieuwe arrestatiebevel van het Spaanse hooggerechtshof was hij alvast duidelijk: “Ik leg mij neer bij de beslissing van de Belgische justitie.”

Het zijn bewogen weken voor Carles Puigdemont, de oud president van Catalonië verblijft momenteel in ballingschap in ons land. Maandag werd er een nieuw arrestatiebevel tegen hem uitgeschreven. De politicus is alvast van plan om het bevel aan te vechten.

In het nieuwe bevel wordt de aanhouding van Puigdemont gevraagd voor opruiing en misbruik van overheidsgeld bij de organisatie van een referendum over Catalaanse onafhankelijkheid. België weigerde voorlopig om Puigdemont uit te leveren aan Madrid. Hoe ze met het nieuwe bevel zullen omgaan is nog onduidelijk. Carles Puigdemont liet dinsdagavond optekenen dat hij zich zal neerleggen bij de beslissing van de Belgische justitie.

Het zorgde voor heel wat extra aandacht bij de gespreksavond van de Marnixkring Adriaen Willaert in Roeselare waar hij dinsdagavond te gast was, ondanks alles. Hij bracht er een presentatie rond hoe we Europa kunnen vernieuwen om ook in Catalonië terug stabiliteit te brengen.

Carles Puigdemont en Geert Bourgeois kwamen spreken voor de Marnixring in Roeselare.
Carles Puigdemont en Geert Bourgeois kwamen spreken voor de Marnixring in Roeselare.© Stefaan Beel

Ook Geert Bourgeois was aanwezig om er te spreken over Vlaanderen in Europa. Het was een van zijn eerste publieke verschijningen sinds hij de taak van preformateur kreeg. Tot slot stond ook VOKA-topman Hans Maertens aan het spreekgestoelte.

(TD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier