Publiek niet welkom bij startplaats kuurne-Brussel-kuurne

Op de foto herkennen we (vlnr) Filiep Verhelst, Sabine Demol en Peter Debaveye (koersdirecteur elite) (foto BRU)© BRU
Op de foto herkennen we (vlnr) Filiep Verhelst, Sabine Demol en Peter Debaveye (koersdirecteur elite) (foto BRU)© BRU
Redactie KW

De smakelijke affiche waarmee de organisatoren van Kuurne-Brussel-Kuurne dit jaar uitpakken, doet ongetwijfeld heel wat wielerfans watertanden. Zoals verwacht zullen de wielerfans op zondag 28 februari de koers op tv moeten volgen. Zowel aan de start- als aankomstplaats in de Brugsesteenweg is er geen publiek toegelaten.

De ambiance zoals we deze elk jaar kennen net voor de start van Kuurne-Brussel- Kuurne zal er ditmaal niet bij zijn. Er is geen rennersvoorstelling op de paardenrenbaan. De organisatie roept alle wielerfans op thuis te blijven. “Vanaf 10.45 uur zal WTV een live KBK-special verzorgen met voorbeschouwingen”, vertelt Filiep Verhelst. “Tijdens de live-uitzending op Sporza pakken drie Kuurnse bakkers uit met een Kuurne-Brussel-Kuurne taart. Deze zal te koop worden aangeboden bij bakkerij Lietaert, Tompoes en Markey Decroos.”

Om alles coronaproof te laten verlopen, riepen de organisatoren een heus coronateam in het leven, onder leiding van Sabine Demol. “Wij zijn verantwoordelijk voor een coronaproof verloop voor en na de koers”, zegt Sabine Demol. “Het weren van publiek in de start- als aankomstzone is daarbij een van onze grootste prioriteiten zodat ploegbubbels niet worden verbroken. Er komen eveneens fietslijnen waartussen de renners zich kunnen verplaatsen.”

VIP-box

Ook financieel was het dit jaar een opgave om alles rond te krijgen. Er was flink wat creativiteit nodig om vaste sponsors over de streep te trekken. “Geen VIP-arrangementen dit jaar. Maar we vonden alternatieven”, weet Peter Debaveye. “WTV zet sponsors extra in de kijker en er zullen ook extra spandoeken ophangen worden in de vertrek- en aankomstzone. In samenwerking met Van Wonterghem Catering werkten we ook diverse VIP-formules uit. Die gaan van een foodbox tot een heuse brunchbox.”

Veiligheidsboek

Het parcours is op drie kleine aanpassingen na hetzelfde gebleven en is 197 kilometer lang. De Eikenmolen werd geschrapt op vraag van enkele ploegleiders en in het begin van de koers zien de renners de Tiegemberg opdoemen. Ook de Boembeek in de Zwalmstreek komt er bij.

Eveneens nieuw is het veiligheidsboek, een handig instrument om alle gevaarlijke punten nauwkeurig uit te spitten. “Meteen een primeur voor Kuurne-Brussel-Kuurne. De UCI zal dergelijk veiligheidsboek snel verplichten. We wilden dit dit seizoen zeker invoeren, na enkele zware wielerongevallen de laatste jaren. Dergelijk boek zou dit alvast drastisch moeten gaan verminderen.”

Kuurne-Brussel-Kuurne wordt verreden op zondag 28 februari. Om alles veilig te laten verlopen worden aan de start- en aankomstplaats van de wedstrijd 50 extra stewards ingezet. Op het parcours zelf moeten een duizendtal seingevers alles in goede banen leiden. In totaal komen 25 ploegen, waaronder 17 WorldTour, aan de start. Het is onder meer uitkijken naar de prestaties van Peter Sagan, Yves Lampaert, Jasper Stuyven, Alexander Kristoff, Oliver Naesen en Greg Van Avermaet. (BRU)

Info: www.kuurne-brussel-kuurne.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.