Psychiatrisch ziekenhuis in Sint-Michiels moet zich heroriënteren door corona

Stefan Vankerkhoven

In amper veertien dagen tijd onderging het psychiatrisch ziekenhuis Onzelievevrouw in Sint-Michiels Brugge de grootse metamorfose sinds zijn ontstaan. De coronamaatregelen verplichten deze open site immers om (tijdelijk) een gesloten ziekenhuis te zijn.

“De voorbije jaren heeft ons ziekenhuis enorm geïnvesteerd in het doorbreken van het taboe rond de psychiatrie. We hebben letterlijk muren doorbroken en zijn een open poort naar de samenleving”, stelt Inge Vanthuyne, directeur patiëntenzorg.

Fietspad gesloten

Concreet betekent dit dat lokale zangkoren kwamen repeteren op de site, het sportcentrum verhuurd werd, er volkstuintjes ingericht zijn en er zelfs een fietspad richting stadscentrum aangelegd werd. De 380 residentiële patiënten hadden een grote mate van vrijheid. Daarnaast kwamen 100 ambulante patiënten voor therapie naar vier dagcentra.

Al die faciliteiten voor de buurt werden geschrapt, zelfs het fietspad mag niet meer gebruikt worden. “Omwille van de coronamaatregelen mogen we ook de residentiële en de dagpatiënten niet meer vermengen op onze site. We hebben heel ons ziekenhuis moeten reorganiseren”, zegt Inge Vanhtuyne.

Psychiatrisch ziekenhuis in Sint-Michiels moet zich heroriënteren door corona

In twee weken tijd moesten de 570 medewerkers van hetv ziekenhuis Onzelievevrouw hun manier van werken volledig veranderen: ambulante patiënten moeten nu zovel mogelijk individueel thuis begeleid worden. “De residentiële patiënten mogen niet meer op weekend, ze krijgen geen bezoek, ze mogen het domein niet meer verlaten. Dat doet pijn, want het staat haaks op onze filosofie van openheid.”

“We investeren enorm in beeldbellen en online hulpverlening en zorgen ervoor dat patiënten met hun familie via email, chat of beeldbellen voldoende contact kunnen onderhouden.”

Angst

“Voor psychiatrische patiënten, die al met angsten zitten, zorgt corona voor nog meer onzekerheid. Er zijn patiënten die nauwgezet de actualiteit volgen, corona maakt hen bang. We proberen dat op te vangen met individuele therapie. Gelukkig mogen ze wel nog op ons domein wandelen. Maar ook daar geldt ‘social distancing’. Onze eerdere huislijke, niet klinische sfeer is totaal veranderd, nu we in bepaalde situaties met handschoenen en mondmaskers moeten werken”, aldus Inge Vanthuyne.

“Pas sedert vorige week konden we beginnen werken met testen op corona. Gelukkig is nog geen enkele patiënt positief bevonden na onze testen. Maar wie respiratoire problemen heeft of 37,5 graden koorts heeft, dient net als in een thuissituatie op quarantaine. We spelen op veilig”, zegt de directeur patiëntenzorg. Er zijn wel al enkele personeelsleden ziek thuis. “Zorgverstrekkers die hoesten maar geen koorts hebben, mogen volgens de richtlijnen met een mondmasker blijven werken.”

Weglopen

En wat als een psychiatrische patiënt wegloopt? Inge Vanthuyne: “Dan nemen we de nodige voorzorgsmaatregelen. Hij moet dan bijvoorbeeld een mondmasker dragen, want we weten niet zeker of hij zich aan de regels van de social distancing gehouden heeft. Ook nieuwe opnames vragen we om een mondmasker te dragen. De patiëntenzorg is op twee weken tijd enorm veranderd. Een pluim voor ons personeel dat dit zo goed opvolgt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier