Proximus ontvouwt open glasvezelnetwerk in Oostende

Burgemeester Bart Tommelein en Geert Standaert van Proximus. (foto TVA)
Redactie KW

Telecombedrijf Proximus heeft in Oostende de plannen voorgesteld om in de volledige stad een glasvezelnetwerk of ‘fiber’ aan te leggen. Dat zijn supersnelle digitale verbindingen om thuis stabiel op het internet te surften. Tegen 2022 zouden tussen de 40.000 en 50.000 woningen en bedrijven hier gebruik van kunnen maken.

Glasvezelnetwerken zijn bijzonder snelle en stabiele dataverbindingen die het mogelijk maken om in gezinnen bijvoorbeeld tegelijk online les te volgen, te surfen, video’s te streamen en online te gamen zonder vertraging of kwaliteitsverlies. De capaciteit is vrijwel onbeperkt, er is geen verschil meer tussen de download- of uploadsnelheid. Eind 2016 kondigde Proximus ‘Fiber for Belgium’ aan, een investering van 5 tot 6 miljard euro om het supersnelle fibernetwerk uit te rollen.

Dynamiek

Dit jaar nog gaat Proximus van start in verschillende delen van Oostende en krijgt een groot aantal gezinnen en bedrijven toegang tot het vaste communicatienetwerk. Tegen eind 2022 zal het dekking bieden aan meer dan 40.000 woningen en bedrijven. “We kiezen voor Oostende omwille van zijn vrij compacte oppervlakte, maar toch grote bevolkingsaantal en dynamiek. Op termijn zullen fibernetwerken overal een essentieel onderdeel worden van de stedelijke infrastructuur, vergelijkbaar met water of elektriciteit”, meent Geert Standaert, Chief Technology Officer van Proximus. “Het betreft een open netwerk, waarop alle andere operatoren hun diensten aan hun klanten kunnen aanbieden.”Burgemeester Bart Tommelein (Open Vld): “In ons dagelijks leven – thuis en op het werk – krijgt het online gebeuren een steeds belangrijkere plaats. Digitaal les volgen, streamen, surfen, gamen terwijl ook andere toestellen met artificiële intelligentie functioneren: een fiberverbinding maakt dit allemaal mogelijk. De coronacrisis en lockdown haalden het belang van digitale oplossingen nogmaals aan.”

Timing

De eerste wijken in de omgeving van de Nieuwpoortsesteenweg, de Elisabethlaan en het Vogelzangpark zijn in volle ontwikkeling. In 2020-2021 komt het grootste deel van het stadscentrum aan de beurt, net als de omgeving van het Kursaal, de Diaz Arena, Wellingtonrenbaan, Raversijde en een deel van Mariakerke. In 2022 wordt fiber in Mariakerke verder uitgerold. “Daarmee zou Oostende de eerste stad in België zijn die volledig van glasvezel is voorzien. De impact van de werken wordt alvast tot het minimum beperkt”, maakt Standaert zich sterk. “Na analyse wordt waar mogelijk steeds gekozen worden voor gevelbevestiging in plaats van een ondergrondse installatie, vooral in dichtbebouwde zones. Daarnaast zijn we betrokken bij 141 nieuwbouwprojecten, goed voor meer dan 5.600 residentiële nieuwbouwwoningen die met fiber uitgerust zijn of zullen worden”, vervolgt Standaert. Proximus geeft ook mee dat er verscheidene informatiebrieven en lokale infosessies volgen. Ook via www.proximus.be/oostende of het nummer 0800/17.028 is meer info verkrijgbaar. (TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier