Provinciegouverneur schaart zich achter Knokse burgemeester en wil treinreizigers terugsturen

Stefan Vankerkhoven

Provinciegouvenreur Carl Decaluwé is ontgoocheld over de houding van NMBS, omdat die niet ten volle de druktebarometer wil promoten. Hij schaart zich achter de Knokse burgemeester Leopold Lippens, die dreigt om treinreizigers niet binnen te laten in zijn badstad, als het te druk wordt en de kans op coronabesmetting vergroot.

“De druktebarometer is precies ingevoerd om ervoor te zorgen dat het toerisme deze zomer veilig gespreid wordt aan onze kust”, zegt gouverneur Carl Decaluwé. Ook hij stelde vast dat onder meer Knokke-Heist omwille van het goede weer de voorbije week overrompeld werd. Leopold Lippens dreigt met stappen tegen de NMBS, omdat de Belgische Spoorwegen geen afdoende plan hebben om reizigers in veilige omstandigheden naar de kust te brengen.

Treinen tegenhouden

Carl Decaluwé zit op één lijn met de Knokse burgemeester: “Treinen tegenhouden, dat kunnen we nog niet. Maar een burgemeester en een korpschef van de lokale politie kunnen wel personen de toegang ontzeggen tot hun grondgebied. Als het te druk wordt en zij de veiligheid van hun inwoners niet meer kunnen garanderen, kunnen zij hun gemeente afsluiten. Als het moet, kunnen wegen afgesloten worden. Maar treinreigers kunnen ook op het perron of in het station een toegangsverbod krijgen tot een al te drukke kustgemeente. Uit vrees voor een nieuwe uitbraak van het coronavirus. Treinen verhinderen om toe te komen in het station lukt nog niet, maar we kunnen die toeristen wel tegenhouden…”

“Ik heb maandag nog een vergadering gehad met NMBS en ik ben echt ontgoocheld over hun houding. Ze willen in hun stations geen promotie maken voor de druktebarometer en informatie verstreken over de toeristische drukte. Nochtans is de bevolking maximaal sensibiliseren over de drukte aan de kust, zodat iedereen veilig vakantie in eigen land kan doorbrengen, precies de bedoeling!”, aldus de gouverneur.

De Knokse burgemeester Leopold Lippens (Foto Davy Coghe)
De Knokse burgemeester Leopold Lippens (Foto Davy Coghe)© Davy Coghe